Na vsebino

Vse več nasilja nad zdravstvenimi delavci

Z nasiljem se soočajo tudi v Zdravstvenem domu Črnomelj
Z nasiljem se soočajo tudi v Zdravstvenem domu Črnomelj

Zdravniška zbornica Slovenije je v maju začela serijo strokovnih izobraževanj za zdravnike in zobozdravnike, posvečenih temu, kako pravočasno prepoznati in preprečevati nasilne dogodke s strani bolnikov ali njihovih svojcev.

Kot so na zbornici pojasnili v sporočilu za javnost, so izobraževanja odziv na opažanje, da se je število nasilnih incidentov v zdravstvu v času covida-19 še povečalo. Marca letos je zbornica zaznala trikrat več prijav nasilnih dogodkov kot pred letom dni. Samo v zadnjem tednu pa so bile na zbornico spet podane štiri nove prijave nasilnih dogodkov.

Naraščanje agresivnega obnašanja bolnikov in njihovih spremljevalcev opažajo tudi v Zdravstvenem domu Črnomelj, kjer vodijo evidenco agresivnih situacij. Lani so v ambulanti Nujne medicinske pomoči (NMP) klicali policijo petkrat in sicer trikrat za spremljanje psihiatričnega pacienta do bolnišnice (pacienti so bili agresivni, eden še pod vplivom alkohola in eden pod vplivom nedovoljenih drog), enkrat so potrebovali pomoč v NMP ambulanti in enkrat za spremstvo NMP ekipe na pacientov dom. Zaradi fizičnega napada na zaposleno v Zdravstveni postaji Semič so podali prijavo na policijo.

»Zdravstveni delavci so bili že pred pandemijo pogosto tarče nasilja. Bolni, psihično izzvani, zaskrbljeni, trpeči, prestrašeni ljudje reagirajo nagonsko, samoohranitveno in zato lahko tudi nasilno. V obnašanju se pogosto zrcalijo elementi posameznih faz sprejemanja slabe novice - zanikanje, pogajanje, obtoževanje, apatija in resignacija, v katerih se lahko pacient zatakne," pravijo na zbornici.

Kot so izpostavili, se pogosto dogaja, da bolniki ali njihovi svojci v svoji stiski ne ločijo sistema od posameznikov in ne vidijo, da zahteve, ki jih imajo do zdravnikov, presegajo možnosti in okvire storitev, ki jih zdravniki lahko in smejo nuditi. »Za zdravnike je bil že čas pred covidom-19 zelo zahteven, zdaj pa se poleg izčrpanosti zaradi dela še nekoliko pogosteje srečujejo z nasilnimi bolniki in/ali njihovimi svojci,« so navedli.

Taki izbruhi nasilja nedvomno vplivajo na vse udeležence in pri njih puščajo negativne posledice. Zdravniki se po takih dogodkih težje zberejo in nadaljujejo z delom. Predvsem pa poročajo, da so po takem dogodku nenehno v strahu in stiski, ali in kdaj se lahko dogodek ponovi, so še opozorili na zbornici. Zato za zdravnike tudi organizirajo izobraževanja na temo preprečevanja nasilja.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj