Na vsebino

Stopili skupaj in dali priložnost za nov začetek

Danes obeležujemo svetovni dan Rdečega križa, ko se po svetu spominjajo vseh prostovoljcev, ki se odzivajo na vse humanitarne potrebe in stiske. Začenja se tudi teden Rdečega križa Slovenije, ki poteka pod sloganom Vse, kar delamo, delamo iz srca, s čimer po besedah njegove predsednice Vesne Mikuž obeležujejo srčnost vseh nas. Veliko srčnosti so pokazali tudi prostovoljci Območnega združenja Rdečega križa (OZRK) Metlika, kjer prav danes zaključujejo dobrodelno akcijo DOM, v okviru katere so obnovili bivalne prostore 56-letnemu Branku iz Zemlja. Slednji se je rodil z motnjo v duševnem razvoju, njegovo okolje pa za zdravstvene posebnosti ni imelo posluha.

»Nespodbudno okolje je njegovo stisko samo še poglabljalo in pustilo trajne posledice, ki jih sicer ne moremo popraviti, lahko pa jih pomagamo blažiti. Gospod je redni prejemnik materialne pomoči. Redno ga oskrbujemo z osnovno hrano, obleko in obutvijo. Med obiski doma pa smo zaznali, da to še vedno ni dovolj za dostojno življenje. Bivalni prostori so bili popolnoma neprimerni, celotna življenjska situacija pa se nas je globoko dotaknila,« je zapisala sekretarka OZRK Metlika Zalka Klemenčič.

Prostovoljci metliškega Rdečega križa so zato znova stopili skupaj in sklenili, da bodo Branku pomagali obnoviti bivalne prostore ter tako poskrbeli za osnovni normativ potreb človeka pri osebni higieni, funkcionalnosti kuhinje in spalnega prostora.

Prostovoljci so rokave zavihali v začetku letošnjega marca in dobrodelno akcijo po opravljenih 320 urah prostovoljnega dela, ki je vključevalo temeljito prenovo vseh bivalnih prostorov, te dni tudi srečno pripeljali do konca. Med drugim so poskrbeli za nakup in montažo novih vodovodnih pip, dveh bojlerjev za toplo vodo ter treh omaric s pomivalnim koritom. Sledil je še nakup drugih manjših, a nujno potrebnih stvari. Med drugim so gospodu priskrbeli kuhalnik, posodo, posteljnino, brisače in higienske pripomočke. Med delovno akcijo so dvakrat opravili tudi generalno čiščenje vseh prostorov.

»Poleg tega, da smo poskrbeli za dostojne bivalne pogoje, pa smo gospodu želeli dati tudi priložnost za nov, srečnejši začetek. Urejen in z novo frizuro se bo zagotovo tudi boljše počutil v svoji koži,« pravi Klemenčičeva.

Čeprav je obnova zaključena, pa dela prostovoljcev s tem še ni konec, opozarja Klemenčičeva: »Gospod še vedno potrebuje našo spodbudo, da bo primerno skrbel za hišo, ohranjal osebno higieno in sledil smernicam zdravega načina življenja. Prav tekom delovne akcije se je še posebej pokazalo, da smo ljudje socialna bitja in nujno potrebujemo stik z drugimi. Gospodu bomo še naprej pomagali premagovati osamljenost, prizadevali pa si bomo tudi za razširjanje njegove socialne mreže s sosedi in prijatelji.«

Celotna akcija ne bi bila izvedljiva brez pomoči številnih srčnih ljudi. »Donator iz Ljubljane in Bele krajine je prispeval 4.000 evrov, za kar se mu iskreno zahvaljujemo. Brez velikega čuta za solidarnost do pomoči potrebnim, danes ne bi bili tukaj. Prav tako je neprecenljiva tudi pomoč predanih prostovoljcev, ki opravljajo veliko dela. Na tem mestu se še enkrat zahvaljujemo prav vsem, ki ste kakorkoli prispevali,« še zaključuje sekretarka OZRK Metlika Zalka Klemenčič.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj