Na vsebino

Strokovna ekskurzija belokranjskih častnikov v Maribor

V četrtek, 20.10.2022 smo belokranjski častniki, pridružili pa so se nam tudi člani OZSČ Novo mesto, organizirali strokovno ekskurzijo v Maribor.

Najprej smo si v dveh skupinah pod vodstvom vodičke Barbare ogledali podzemne rove pod nekdanjo tovarno TAM v Proizvodni coni Tezno. Presenetila nas je obsežnost rovov v katerih so Nemci med drugo svetovno vojno, od februarja leta 1942 pa vse do konca vojne leta 1945, v popolni tajnosti proizvajali strateške dele za letalske motorje. V izredno težkih pogojih je tu delalo tudi več kot 3000 delavcev. Presenetljivo je, da so Nemci uspeli zgraditi rove 15 m pod površjem- pod proizvodnimi halami v le nekaj meseci, skrivnost pa se je ohranila vse do sedaj.

Druga skrivnost Maribora je obstoj nacističnega taborišča med drugo svetovno vojno - STALAG XVIII D v Melju, kjer nas je prijazno sprejel direktor muzeja Janez Ujčič. Z asistentom-raziskovalcem Danijelom Sitarjem sta nam predstavila muzej in opisala razmere v taborišču v katerem je izgubilo življenje okrog 5000 ruskih ujetnikov. V tem taborišču je bilo, poleg ruskih ujetnikov, ki so bili v zaprtem delu taborišča ločeni od drugih vojnih ujetnikov, skupno okrog 16000 internirancev med katerimi je bilo največ francozov, italijanov, jugoslovanov in angležev. Med ujetniki so bili tudi zavezniški piloti, ki so iz delovišča v Ožboltu uspeli s pomočjo partizanov pobegnite in prehoditi cca. 180 km dolgo pot, prek Pohorja in Litije v Belo krajino v Semič in na partizansko letališče Otok od koder so jih z letali prepeljali v zavezniške baze. To reševanje zavezniških ujetnikov zadnja leta obeležujemo s spominskimi slovesnostmi pod imenom »Vranov let v svobodo«.

Tretji del naše ekskurzije pa je bil ogled bogate zbirke orožja in vojaške opreme v prostorih Združenja veteranov vojne za slovenijo Maribor, kjer so nas predstavniki mariborskih veteranov toplo sprejeli in pogostili. Toplo se jim zahvaljujemo za topel sprejem in predstavitev zbirke, zlasti pa tajnici Ilki Riedl, ki nam je pomagala pri organizaciji ekskurzije in nas ves čas spremljala.

Na poti proti domu pa smo obiskali še fontano piva v Žalcu, da smo lažje strnili vtise o grozotah in trpljenju med drugo svetovno vojno. Žal se tragedija vojne ponavlja tudi danes nedaleč od nas.

Vir: OZSČ Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj