Na vsebino

Strokovna ekskurzija častnikov v Gornjo Radgono

V četrtek smo belokranjski častniki izpeljali načrtovano strokovno ekskurzijo v Gornjo Radgono, kjer smo si, ( 25 članov OZSČ BK in 5 članov OZSČ NM), ogledali mednarodni sejem SOBRA in se seznanili z osamosvojitvenimi dogodki leta 1991 v Gornji Radgoni.

Kljub temu, da smo morali v četrtek vstati že zelo zgodaj, saj je avtobus Iz Črnomlja odpeljal že ob 4,30 uri, iz Semiča in Metlika pa nekaj minut kasneje, je bilo razpoloženje med udeleženci prijetno in polno pričakovanj po novih doživetjih in spoznanjih. Spotoma se nam je v Novem mestu pridružilo še nekaj kolegov iz OZSČ NM.

Po kratkem postanku na dolgi poti, smo bili na vhodu na sejem že ob njenem odprtju, kjer so nas že pričakali predsednik, podpredsednik in sekretar OZSČ Gornja Radgona in nam zaželeli dobrodošlico. Mednarodni sejem je ponudil na ogled obilico novosti vojaške, reševalne in zaščitne opreme, ogledali pa smo si tudi dinamični prikaz vojaških in reševalnih aktivnosti ter sposobnosti letalstva SV, nekateri pa smo se udeležili tudi svečane otvoritve mednarodnega sejma, ki ga je odprl minister za obrambo Matej Tonin. Deležni pa smo bili tudi vojaškega golaža.

Po štiri urnem ogledu sejma, sta nas predsednik in sekretar OZSČ Gornja Radgona stot. Štefan Žalodec in Jožef Vaupotič odpeljala v zgodovinsko zgradbo muzeja – Špital, kjer nas je sprejel in pozdravil predsednik ZSČ gen.maj. dr. Aloz Štajner ter nam predstavil širše delovanje JLA na pomurskem področju v času osamosvojitve. V nadaljevanju pa sta nam sekretar OZSČ GR Jože Vaupotič in Zdravko Stolnik podrobno predstavila boje v Gornji Radgoni v dneh 27. 6. do 3. 7. 1991 med JNA in TO ter prebivalstvom Gornje Radgone.

Po obširnem predavanju in predstavitvi osamosvojitvenih dogodkov smo si ogledali bogato zbirko muzeja in se sprehodili po mestu do mostu čez mejno reko Muro.

Za topel sprejem ter prijazno seznanitev z mestom ob Muri in njeno zgodovino smo resnično hvaležni zlasti sekretarju radgonske častniške organizacije Jožetu Vaupotiču in predsedniku Štefanu Žalodcu.

Obogateni z vtisi iz sejma SOBRA in zgodovino mesta ob Muri smo se zadovoljni in v prijetnem razpoloženju, ki sta ga ustvarila harmonikarja Branko Joh in najmlajši udeleženec Nejc Bezek, vrnili v Belo krajino pozno zvečer.

Vir: OZSČ Bela krajina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj