Na vsebino

"Štrudlafest" v Hiši dobrot

Hrvaška vas Jaškovo, ki je od Metlike oddaljena slabe pol ure vožnje oziroma 22 kilometrov, je svetovno središče štrudlja. Vas v bližini mesta Ozalj in še večjega Karlovca šteje okoli 500 prebivalcev, ki so od leta 2015 tudi ponosni lastniki Guinnessovega rekorda za najdaljši, skorajda kilometer in pol dolg štrudelj na svetu, in ŠtrudlaFest, ki je bil letos že šesti po vrsti. Projekt Štrudlafest so včeraj predstavili tudi Hiši dobrot Bele krajine in izvedli delavnico priprave zavitka.

Boljšega dneva za izvedbo tovrstnega dogodka ne bi mogli izbrati, saj so včeraj tudi uradno potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje. "Tradicionalno močna povezanost naših območij ob Kolpi bo znova olajšana, mi pa bomo še naprej krepili odnose tudi s pomočjo takšnih prijetnih druženj," pravijo v Hiši dobrot.

Mojstrici priprave štrudlja s sosednje Hrvaške sta zbranim predstavili zgodbo o "štrudl vasici" Jaškovo, kjer se hkrati z večanjem števila obiskovalcev njihovega festivala, iz leta v leto povečuje tudi število različnih okusov štrudljev, ki jih ponujajo obiskovalcem in se v grobem delijo na sladke in slane. Med njimi se najdejo tudi eksotični, denimo s česnom in iz vrtnic. Priljubljeni so menda tudi štrudlji z jagnjetino ali pa z nadevom iz gob in mletega mesa. Drugačno, zanimivo, okusno, pa tudi zanimivo in zabavno. Nič drugače ni bilo niti v Metliki, kar dokazuje spodnja foto reportaža.

Vir: Hiša dobrot Bele krajine

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj