Na vsebino

Suša v belokranjskih vinogradih

Simbolna fotografija
Simbolna fotografija

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, bo letos zaradi suše trgatev v vinogradih potekala nekoliko prej, kot prejšnja leta.

Vršilka dolžnosti vodje v programu vino v Vinski kleti Metlika Martina Legan Janžekovič je povedala, da so zaradi suše najbolj prizadete trte rizlinga in chardoneya. Konkretnega dežja na tem območju ni bilo že od konca aprila, minimalne padavine pa so bile neenakomerno razporejene. "Trta je cvetela neenakomerno, kar se kaže tudi v strukturi grozdja, saj imajo na istem grozdu zrele jagode in majhne, nezrele," je dejala.

Ob tem je izpostavila, da je sušni stres na vinski trti zaustavil rast mladik, listi so postali usnjati, zavihali so se navzgor. Grozdne jagode so postale uvele, rahlo modrikaste barve, prisilno je začel dozorevati tudi enoletni les, kar bi po mnenju Legan Janžekovičeve lahko imelo negativen vpliv na nastavek grozdja v prihodnjem letu in na prezimovanje. Ponekod so začele že odmirati vitice in mladi vrhovi, ponekod so zaradi vodnega stresa začele odmirati cele trte.

Izpad pridelka Legan Janžekovičeva težko ocenjuje, poudarila je, da bo občuten. Letno sicer metliška klet proizvede od 600.000 do 700.000 litrov vina. Trgatev se bo tudi pri njih začela prej, okvirno takoj v začetku septembra, ponavadi začnejo s trgatvijo po 9. septembru.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj