Na vsebino

Ulica, ki bo prijazna domačinom in obiskovalcem

Skupina študentov Fakultete za arhitekturo je lansko poletje izvedla delavnico na temo urejanja stavb ob Ulici Staneta Rozmana v mestnem jedru Črnomlja. Arhitekturni posnetek ene najbolj prometno obremenjenih črnomaljskih ulic so včeraj tudi spletno predstavili.

Gre za smernice pri nadaljnjem načrtovanju ulice, ki so jo po besedah ene od mentoric v projektu, arhitektke Marije Ane Kranjc, želeli spremeniti v prijetno območje s čim manj motoriziranega prometa, namenjeno predvsem pešcem in kolesarjem. S pomočjo 3D posnetka so posneli oba niza hiš ob Ulici Staneta Rozmana z namenom trajnega shranjevanja podatkov in priprave podlage za postopno prenovo osrednje ulice črnomaljskega mestnega jedra. Nato so izrisali vse fasade stavb in pripravili predloge sanacije pročelij. V okviru študije so med drugim razmišljali tudi o dodatnih parkiriščih v mestnem jedru, infrastrukturi ter programski zasnovi.

Na podlagi meritev in izrisov objektov so pripravili tudi predloge za postopno prenovo fasad oz. podali izhodišča za umestitev programov izbrane stavbe. V ozir so vzeli že obstoječe vsebine, ki kvalitetno dopolnjujejo javne službe v mestnem jedru (slaščičarna, Belokranjsko izročilo, trgovine s tekstilom, …) ter jih dopolnili z novimi vsebinami, ki se navezujejo tako na nabor zainteresiranih ponudnikov (mesar, pek, cvetličar, ..), kot tudi na predvideno gradnjo vzdrževanih stanovanj na Majerju, s čimer bi povečali kritično maso potencialnih uporabnikov mesta.

Sinkovičeva hiša kot butični hotel

Zaradi povečevanja števila turistov v Beli krajini in posledično pomanjkanja nočitvenih kapacitet so pripravili tudi idejno zasnovo s prostorsko preureditvijo Sinkovičeve hiše v butični hotel s štirimi dvoposteljnimi apartmaji v nadstropju in tremi večposteljnimi sobami v mansardi. Stavba namreč izstopa s svojo arhitekturo in prostorsko umeščenostjo, hkrati pa se je do današnjih dni ohranila v prvotnem stanju. Apartmaje bi denimo poimenovali po znanih Belokranjcih.

Ključno umirjanje prometa skoti mestno jedro

Kot še ugotavljajo v študiji, mesto ne zmore kapacitet današnjega prometa, zato je omejevanje, kontrola in razbremenitev prometa skozi mestno središče ključno pri ustvarjanju novih možnosti in načinov uporabe. Pri tem je pomembna tudi nedavna prekategorizacija državne ceste skozi staro mestno jedro Črnomlja v občinsko cesto, kot tudi povezava z območjem Majerja, ki jo namerava občina v prihodnje vzpostaviti z novo brvjo čez Lahinjo.

Ob sprostitvi prometa se lahko pritlična programska zasnova razliva na glavno ulico in ponovno prebudi zamrlo idejo o tržni ulici, ki bi lahko ustvarila novo območje druženja in srečevanja ljudi, ki jih v mestu zdaj primanjkuje, navajajo v študiji.

Črnomelj je tako končno dobil kartiranje starega mestnega jedra in po besedah župana Andreja Kavška je to izvrstna podlaga za nadaljnje načrtovanje njegovega urejanja. Kar nekaj stavb v mestnem jedru je v lasti Občine, lastnike ostalih objektov pa po besedah župana skušajo privabiti, da se priključijo projektu celovitega urejanja mestnega središča. V naslednjem koraku bo po njegovih besedah potrebno izdelati temeljito ekonomsko študijo s katero bodo vzpostavili temelje za nadaljnjo oživitev mestnega jedra.

Predstavitev študije si lahko ogledate na tej povezavi in v spodnjem videu:

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj