Na vsebino

Kmalu obnova mostička na Majer in ureditev Ajdovega zrna

Dotrajan lesen mostiček čez reko Lahinjo bo končno obnovljen. Foto: Uroš Novina
Dotrajan lesen mostiček čez reko Lahinjo bo končno obnovljen. Foto: Uroš Novina

Občina Črnomelj je bila s projektom Po poteh skrivnostnega obiskovalca uspešna na javnem razpisu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo ter naravne znamenitosti v turističnih destinacijah.

V sklopu projekta se bodo še letos lotili prepotrebne obnove lesenega mostička čez reko Lahinjo, ki povezuje staro črnomaljsko mestno jedro in območje Majer in uredili obvodno sprehajalno pot (zasaditve, interpretacija naravnih znamenitosti s poudarkom na ohranjanju narave, medoviti zeliščni vrt s tremi doživljajsko didaktičnimi vsebinami,…). Prav tako bodo uredili lokacijo Ajdovega zrna, kot vstopno in končno točko za obiskovalce mestnega jedra, poleg promocijskih aktivnosti pa bodo v sklopu projekta pripravili tudi odlok o plovnem režimu ter določili vstopno-izstopne točke na Lahinji in Dobličici.

Celotna vrednost projekta znaša 495.621 evrov, občina pa je na razpisu pridobila 272.820 evrov sofinancerskih sredstev.

Prijavnico na razpis je Občina Črnomelj pripravila v sodelovanju z Razvojno informacijskim centrom Bela krajina, pozitiven sklep o podpori pa sta za svoja projekta prejeli tudi občini Metlika in Semič. Prva za projekt Dragulji Metlike, druga pa za projekt Ureditev parka pri Kulturnem centru Semič. Vse tri občine so tako na omenjenem razpisu za razvoj turistične infrastrukture v Beli krajini skupaj pridobile okoli milijon evrov, so še sporočili s črnomaljske občine

"Veseli nas, da bomo lahko razvijali nove turistične vsebine v starem mestnem jedru Črnomlja. Interpretacija tematske poti, ki bo urejena v okviru projekta, bo vključevala aktivno spoznavanje narave, zgodovine, kulture in mestnega okolja. Staro mestno jedro Črnomlja bo bogatejše za nova doživetja, ki bodo pripomogla k dvigu kakovosti turistične ponudbe občine Črnomelj in destinacije Bela krajina. Z novimi vsebinami, ki jih bomo izvajali na projektnem območju, bo obiskovalec aktivno vključen, pri čemer se bo obenem učil in zabaval," pa so ob tem zapisali na RIC Bela krajina.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj