Na vsebino

V Jurjevanjski dragi ponovno odmevala ljudsko petje in glasba

V Jurjevanjski dragi se je včeraj pelo in plesalo belokranjske plese in pesmi ter tudi plese iz dežele tulipanov, coklov in mlinov na veter ter iz nekdanje bratske dežele Srbije.

V poznih popoldanskih urah je Jurjevanjsko drago na prvi poletni dan, ko nastopi solsticij, napolnil otroških smeh, saj se je na srečanju otroških folklornih skupin Pastirče mlado zbralo okrog 100 otrok iz 5 otroških in 1 mladinske folklorne skupine. Predstavile so se OFS OŠ Mirana Jarca s koreografijo Po preste na plac, OFS Kud Sevdah Ljubljana – enota Črnomelj z bošnjaškimi plesi, otroška in mladinska FS KUD Oton Župančič Vinica s koreografijama Mi smo prišli k vam na gosti in Igraj kolo, OFS Dragatuš s koreografijama Sijaj, sijaj sončece in najmlajša OFS Vrtec Semič s koreografijo Jaz sem muzikant.

Pred nadaljevanjem večernega folklornega programa »Pleši, Jure, do jutranje ure« so nastopili še tamburaši KUD Oton Župančič Vinica, temu pa je sledil nagovor župana Občine Črnomelj g. Andreja Kavška in govor slavnostne govornice mag. Petre Culetto, državne sekretarke na Ministrstvu za kulturo.

Še preden se je dan prevesil v noč, je na odru v Jurjevanjski dragi nastopila domača folklorna skupina Zeleni Jurij iz Črnomlja z odersko postavitvijo Igraj kolo. Sledili so nastopi folklornih skupin KUD Božo Račič iz Adlešičev s postavitvijo Pobelelo pole, KUD Oton Župančič iz Vinice in KUD Sevdah Ljubljana – enota Črnomelj s spletom bošnjaških plesov iz osrednje BiH. Večer so popestrili še nastopi folklornih skupin iz tujine. Folklorna skupina De Krekkel iz Nizozemske je predstavila tradicionalne plese iz regije Twente, ki veljajo za najmanj 100 let stare plese. Folklorni ansambel Sveti Djordje iz Beograda pa je zaplesal igre iz Vojvodine in igre iz jugovzhodne Srbije.

V Jurjevanjsko drago so številne obiskovalce privabili tudi glavni akterji zabavnega programa. Dober ritem in melodije za ples sta zagotovila Tanja Žagar in Tamburaški sastav Mejaši.

Danes se v starem mestnem jedru izvaja program Mladega Jurjevanja z gledališkimi predstavami in ustvarjalnimi delavnicami za otroke. Odprt je tudi rokodelski sejem. Rekreativci so se odpravili na kolesarski izlet Goni kolo. Ob 16. uri bo na Petrovem trgu FS Zeleni Jurij iz Črnomlja predstavila mitološko obredje Zelenega Jurija. V Jurjevanjski dragi bodo v popoldanskem času potekali: srečanje harmonikašev, koncerti skupin 2B in KrEtno ter Glas mladih. Ob 19.30 se prične folklorni program »Ki za kolo, naj gre z nami v kolo«. Nastopile bodo folklorne skupine Ivan Navratil Metlika in Dragatuš, iz tujine pa de Krekkel iz Nizozemske, FA Sveti Djordje iz Srbije in FA Sesvetska sela iz Hrvaške.

Pozno v noč bodo za zabavo ljudstva igrali Tamburaška skupina Vodomec in narodnozabavni ansambel Gašperji.

Vir: Jurjevanje v Beli krajini

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
65
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj