Na vsebino

Policisti o varnostnih razmerah na Semiškem

Mitja Frankovič, komandir PP Črnomelj (po pooblastilu)
Mitja Frankovič, komandir PP Črnomelj (po pooblastilu)

Policisti so lani na območju občine Semič obravnavali 137 kaznivih dejanj, kar je 44 več kot leto prej. Uspešno so preiskali dobrih 55 odstotkov kaznivih dejanj, hujših kaznivih dejanj pa niso obravnavali, je zapisano v poročilu Policijske postaje Črnomelj o varnostnih razmerah na območju občine v letu 2020, ki so ga obravnavali tudi na včerajšnji redni seji semiškega občinskega sveta.

Lani se je znova nekoliko povečalo število kaznivih dejanj nasilja v družini. Obravnavali so štiri tovrstne primere, leto prej samo enega. Ukvarjali so se tudi s 15-imi kaznivimi dejanji zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, kar je prav tako več kot lani.

Več je bilo na Semiškem tudi gospodarskega kriminala, saj so možje postave lani tam obravnavali 15 tovrstnih kaznivih dejanj, leto prej nobenega. V primerjavi z letom prej je bilo tudi več kaznivih dejanj zoper premoženje. Šlo je za 90 tovrstnih primerov, večinoma tatvin in velikih tatvin.

Možje v modrem so lani v najmanjši belokranjski občini obravnavali tudi 119 kršitev javnega reda in miru, kar je znatno povečanje v primerjavi z letom 2019, ko je bilo teh kršitev 35. Prevladovalo je izzivanje in spodbujanje k pretepu z elementi prekrškov nasilja v družini ter nedostojno vedenje do uradne osebe.

Zaradi epidemije je bilo lani ugotovljenih tudi 52 kršitev Zakona o nalezljivih boleznih. Policisti so zasegli tudi več kosov orožja in streliva ter obravnavali sedem kršitev Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Manj prometnih nesreč

Razveseljiv je podatek, da so policisti lani na območju semiške občine obravnavali 30 odstotkov manj prometnih nesreč v primerjavi z letom prej. Prometnih nezgod s smrtnim izidom na srečo ni bilo, deset udeležencev pa je utrpelo hujše telesne poškodbe. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč so bili nepravilna stran in smer vožnje, neprilagojena hitrost ter izsiljevanje prednosti.

Mitja Frankovič, ki Policijsko postajo Črnomelj trenutno vodi po pooblastilu generalnega direktorja policije, varnostne razmere v semiški občini v lanskem letu v primerjavi z letom prej ocenjuje kot ugodne: »Predvsem stanje na področju prometne varnosti je bistveno bolj ugodno v vseh segmentih. Sicer smo obravnavali nekoliko več kršitev javnega reda in miru. Število kaznivih dejanj se je nekoliko povečalo, smo pa temu primerno preiskali več kaznivih dejanj. Število kršitev s področja javnega reda in miru je glede na leto 2019 v porastu, nismo pa beležili nobenih množičnih kršitev, kar ocenjujemo kot ugodno.«

Semiški svetniki so Frankoviča opozorili predvsem na romsko problematiko, več pozornosti pa bi bilo po njihovem potrebno nameniti tudi problematiki preprodaje drog. Opozorili so še na nevaren odsek ceste Semič - Ručetna vas na križišču pri Nestoplji vasi ter na odsek ceste mimo tovarne Iskra, kjer pogosto prihaja do objestne vožnje.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj