Na vsebino

Vinski letnik '22 na Metliškem kljub suši obilnejši kot prejšnji dve leti

Tatjana Malešič, direktorica KZ Metlika.
Tatjana Malešič, direktorica KZ Metlika.

V Vinski družbi Slovenije, katere del je tudi Kmetijska zadruga Metlika, so na nedavni novinarski konferenci predstavili izsledke letošnjega vinskega letnika, predvsem njegove značilnosti, potek trgatve in ocenili kakovost grozdja.

Direktor Vinske družbe Slovenije Marjan Colja je ocenil, da bomo v Sloveniji letos pridelali 58 milijonov litrov vina. Količina konkretno odstopa od dolgoletnega povprečja, saj je kar od 20 do 25 odstotkov manjša. Če k temu prištejemo še statistiko prejšnjih dveh let, ko je bila pridelava prav tako manjša od dolgoletnega povprečja, imajo vinarji razlog za skrb: zaloge vina (teh je za 32,7 milijona litrov) so namreč še za četrtino manjše kot lani in tako najmanjše v zadnjih 30 letih.

Precej bolj zadovoljni so na Metliškem, kjer je bil letnik, kot je pojasnila direktorica Kmetijske zadruge Metlika Tatjana Malešič, po dveh količinsko slabših letih, ko jih je močno prizadela pozeba, precej obilnejši. Poudarila je, da so zaradi izrednih vremenskih razmer letos začeli trgatev nekoliko prej kot ponavadi. »Poletje je bilo vroče z ekstremno sušnimi obdobji, vendar se v vinorodnem okolišu Bela krajina to na količini dejansko ni poznalo. Je pa suša v določeni fazi ustavila razvoj jagod in z vmesnim deževnim obdobjem, nato pa zopet vročim, onemogočila pridelavo predikatnih vin,« je razložila Malešičeva.

A kljub vsemu je bil letošnji letnik precej bolj obilen kot prejšnji dve leti, v katerih je Belo krajino prizadela huda pozeba. »Letošnji pridelek nas navdaja z optimizmom, da bomo zopet imeli zadostne količine vina, predvsem belega, saj se nam je v zadnjih letih dogajalo, da smo sredi leta ostali brez. Grozdje je bilo zdravo in polno dozorelo. Trgatev letnika 2022 obeta kakovostno zelo dobra vina. Sveža bela vina imajo lepo aromo in telo. Rdeča vina so lepo obarvana s prijetno sadnostjo,« je poudarila.

V oktobru so v Kmetijski zadrugi Metlika že ustekleničili prvo mlado vino portugalka, ki ga zaradi svežine, prijetnosti sadne arome in polnega okusa mnogi poznavalci vin uvrščajo med najboljša mlada rdeča vina. »Čeprav je portugalka poznana predvsem kot mlado vino, v dobrih letnikih ohrani svojo kakovost tudi po enoletnem zorenju,« je dodala Malešičeva.

Vir: o vinu.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj