Na vsebino

Vladka Žalec

"Bližal se je njen jubilejni dan. Pevci skupine Dobra volja iz Sinjega Vrha smo mrzlično razmišljali, kaj bi ji pripravili. Že res, da ji bomo zapeli a to je za gospo kot je Vladka Žalec le premalo.

Je razgledana gospodinja, ki ji v življenju ni bilo postlano z rožicami. V zgodnji mladosti je izgubila očeta. Bil je prva belokranjska žrtev leta 1941. Z mamo in bratcem je ostala sama na kmetiji na Gorici pri Sinjem Vrhu.

Z devetnajstimi leti se je poročila na Sinji Vrh. Z možem Ivanom sta vzgojila in izšolala tri sinove. Sinjevrška zemlja pa ni ravno prijazna do kmeta. Njen kruh je nizek in trd.

Kljub vsemu domačemu delu je gospa Vladka vedno našla čas za dela v KS. Vrsto let - natančno štirideset - je bila tajnica gasilskega društva, mnogo let blagajničarka lovske družine Sinji Vrh. Spisala je skoraj vsak govor za javne nastope, bila je in je še pobudnik za kulturna dogajanja v kraju. Ob vsem tem pa je napisala kar nekaj prekrasnih pesmi, ki so bile že recitirane na več krajevnih prireditvah. Sposobnost pisanja je prav gotovo podedovala po očetu. Naj povem, da sem z veseljem prebrala nekaj njegovih pesmi; ena lepših nosi naslov Filister.

Gospe Vladki smo zato podarili knjižico z njenimi pesmimi, ki smo jo dali lično izdelati. Darila je bila vesela, vesela tudi zapetih pesmi in dobrih želja gasilskega društva in prijateljev.

Ponosna sem, da imamo v KS Sinji Vrh kulturnike in ena od njih je gospa Vladka Žalec. Ob tej priložnosti ji v imenu vseh, ki jo imamo radi, s hvaležnostjo rečem HVALA."

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj