Na vsebino

Vodeni ogledi v Metliki, Črnomlju in Semiču

Ob Svetovnem dnevu turističnih vodnikov ( 21.2.) in v počastitev 20 let uspešnega delovanja Društva lokalnih turističnih vodnikov Bele krajine smo skupaj z destinacijo Bela krajina v soboto, 19. februarja 2022 organizirali strokovno izobraževanje in vodene oglede po mestnih središčih v Metliki, Črnomlju in Semiču.

V Metliki nas je sprejela Milena Pavlovič. V Galeriji Kambič smo si ogledali občasno razstavo, ki jo je avtorica Jožica Brodarič iz Metlike poimenovala po narečnem imenu za reko Kolpo Koupa - ustvarejno v Beli krajini. Nagovoril nas je župan Darko Zevnik in se nam zahvalil za naš prispevek k turističnem razvoju v Beli krajini.

V Belokranjskem muzeju smo si ogledali film, ki predstavlja naravne in kulturno zgodovinske lepote Bele krajine. Ogledali smo si Hišo dobrot, kjer se na enem mestu tržijo izdelki belokranjskih pridelovalcev, ki ponujajo velik nabor prehranskih in drugih izdelkov za domače kupce in turiste. S simboličnim darilom smo se zahvalili bivši blagajničarki Marjani Smrekar.

V Črnomlju sta nas lokalni turistični vodnici Katarina Konda in Sonja Brula popeljali po Zakladnici, ki se nahaja v kletnih prostorih grada v Črnomlju. Predstavili sta »zaklade« občine Črnomelj, naravno in kulturno dediščino, etnologijo in zgodovino.

Sprehod po starem mestnem jedru je zajemal ogled pitnika, delo kiparja Kavčiča, ki je hvalnica življenju in čisti pitni vodi. Ogledali smo si mozaik patra Rupnika v cerkvi sv. Petra in ulično razstavo Knjižnice Črnomelj na Petrovem trgu. Poslušali smo zanimive zgodbe o Črnomlju na ulici kulture, ki vključuje MMZ Črnomelj, Pastoralni center, hišo Pepce Primožič in cerkvico Sv. Duha.

V Semiču nas je sprejel župnik Luka Zidanšek. Predstavil nam je obnovljeno cerkev sv. Štefana, ki je ena najstarejših in največjih cerkva v Beli krajini. Cerkev pripada križniškemu redu in že na cerkvenih vratih odkrijemo detajle, ki razkrivajo, kdo je njen patron. Tukaj se lahko sprehodite po enem najlepše ohranjenih taborskih kompleksov v Beli krajini in na Dolenjskem ter v svoji domišljiji podoživite negotovost vaščanov, ki so se nekoč skrivali za debelimi taborskimi zidovi.

Kapelica Male Terezike, ki stoji ob cerkvi, nas je očarala s svojim barvitim mozaikom, prav tako delom umetnika patra Marka Ivana Rupnika. Velikonočni motiv Kristusovega vstajenja je svojevrstno predstavljen z barvitimi kamenčki in pozlačenimi lističi.

Društvo lokalnih turističnih vodnik je 20 let delovanja obeležilo na ustrezen način. Turistični vodniki smo varuhi dediščine, odlični pripovedovalci zgodb in odlični promotorji destinacije Bela krajina in izjemno pomembni deležniki v turizmu. Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, predvsem pa RIC Bela krajina, ki upravlja s Turistično destinacijo Bela krajina.

Vir: Društvo lokalnih turističnih vodnikov Bele krajine
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj