Na vsebino

Ko se življenje izteka, nudijo zavetje in oporo

Foto: HSD Črnomelj
Foto: HSD Črnomelj

Slovensko društvo hospic že 26. leto zapovrstjo nudi zavetje in oporo, ko se življenje izteka. Umirajočim in njihovim svojcem ter prijateljem so z nasveti, informacijami, strokovnimi napotki in s svojo navzočnostjo dragocen vodnik na zahtevni poti odhajanja. Tudi po smrti svojcev se njihova podpora nadaljuje s pomočjo žalujočim, ne le odraslim, ampak tudi otrokom in mladostnikom.

Ker želijo v društvu vstopiti tudi na belokranjski prostor, so včeraj v Hiši Sadeži družbe Črnomelj predstavili svoje cilje, vizijo in poslanstvo, saj želijo s tovrstnimi dogodki osveščati družbo o velikokrat tabuiziranih temah, kot so minljivost, starost, smrt in žalovanje. Pri tem zasledujejo vizijo, da posamezniki in družine, ki se soočajo z umiranjem, smrtjo in žalovanjem nikdar ne ostanejo sami s stiskami, ki jih ob tem doživljajo. Zato prispevajo k ohranjanju kakovosti življenja ter bolnikovega dostojanstva vse do njegovega konca.

Slovensko društvo Hospic (zraz »hospic« izhaja iz besede “hospitium”, ki pomeni gostoljubno hišo, prenočišče ali zavetišče), je nevladna, neprofitna humanitarna organizacija, ustanovljena junija 1995. Osnovni program društva je oskrba hudo bolnih/ljudi z napredovalo kronično boleznijo v zaključni fazi in njihovih svojcev na domu, slednjih tudi v procesu žalovanja. Prizadevajo si, da bi – tako kot rojstvo – tudi smrt postala naravni element živega, s tem pa naraven tudi odnos do umiranja in žalovanja v slovenski družbi. Prirejajo številna predavanja, seminarje in učne delavnice, ki so namenjeni ozaveščanju in izobraževanju o umiranju, smrti in žalovanju tako strokovnih sodelavcev, široke javnosti in prostovoljcev za pomoč pri skrbi za umirajoče bolnike in njihove svojce. Izdajajo smiselno tematsko usmerjeno literaturo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj