Na vsebino

Vprašanja glede vode na NIJZ, Geološki zavod in ARSO

Predsednica KS Stari trg ob Kolpi Renata Butala je na NIJZ, Geološki zavod in ARSO v soboto naslovila dopis z naslednjimi vprašanji glede onesnaženja vira pitne vode v Poljanski dolini:

Ali je onesnaženje že dokazano s katerim od ključnih parametrov?
Ali se v tem trenutku pogovarjamo le o preventivi na podlagi domneve?
Če je onesnaženost že dokazana, kaj to pomeni za prebivalce, ki smo vodo uživali?
Kako nevarne so potencialne snovi?
Za katere snovi sploh gre?
Sistem pretakanja podzemnih voda na območju Poljanske doline poznam, zato mi je jasno, da problema, če ta je, ne bo mogoče hitro odpraviti. Kaj nam svetujete? K čemu težimo? Pred nami je turistična sezona, za marsikoga v tem odmaknjenem delu Slovenije edini vir preživetja.

Upam, da čimprej dobimo tudi kakšen odgovor.

Danes je že prispel odgovor z Agencije RS za okolje, ki pravi takole:

Agencija RS za okolje je dne 12.05. in 13. 05 naročila vzorčenje in analizo vode na reke Rinži. Dne 18.05. smo poleg Rinže, vzorčenje izvedli še na izviru Bilpe.

Z opravljenimi analizami smo dne 12.05. in 13.05 v reki Rinži ugotovili prisotnost snovi, ki nakazujejo, da je njihov izvor v tovarni Melamin. Dne 18.05. so bile te iste snovi (formaldehid) zaznane tudi v izviru Bilpa. Dne 18.05. formaldehid v reki Rinži ni bil več ugotovljen, zato sklepamo, da bodo koncentracije sčasoma upadle tudi v izviru Bilpa. Ker je na lokaciji Spodnja Bilpa izdano vodno dovoljenja za oskrbo s pitno vodo, smo o tem obvestili pristojne inštitucije.

Glede na izmerjene koncentracije v reki Rinži in Bilpi ocenjujemo, da negativnega vpliva zaradi požara v Melaminu na reko Kolpo ne bo. Maksimalne izmerjene koncentracije formaldehida niso presegle maksimalnih vrednosti za površinske vode, ki znaša 1300 mikrogramov na liter.
Analize pitne vode izvaja upravljavec vodovodnega sistema. O morebitnem vplivu na zdravje ljudi preko pitne vode pa bo presojal Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Agencija RS za okolje bo stanje površinskih voda spremljala še naprej in o ugotovitvah obveščala pristojne inštitucije.

Ko na KS Stari trg ob Kolpi prejmejo še ostale odgovore, vam jih seveda posredujemo.

Vir: KS Stari trg ob Kolpi

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj