Na vsebino

Vrhunski sirarski tečaj

Reja drobnice je ena ključnih dejavnosti pri ohranjanju pomembnih delov suhih kraških travnikov, ki so zelo pomembni pri ohranjanju biotske raznovrstnosti, a jim zaradi otežene obdelave grozi zaraščanje in s tem izguba njihove osnovne funkcije. Ker pa sama reja ovc ali koz ne prinaša zadostnega prihodka je potrebno to dejavnost nadgraditi z lastno predelavo na domu.

V želji, da bi rejcem pomagali pri izboljšanju tehnologije sirarjenja sta LAS Dolenjska in Bela krajina ter Krajinski park Kolpa pripravila dvodnevni sirarski tečaj. Pod vodstvom priznanega francoskega strokovnjaka Ivana Larcherja, so se sirarji poglobili v skrivnosti izdelave trdih in poltrdih sirov.

Izobraževanje so prvi dan pripravili na kmetiji Vučji ogrizek v Velikih selih pri Adlešičih, kjer so se udeleženci tečaja ukvarjali s predelavo kozjega in ovčjega mleka. Naslednji dan pa so na Kmetiji Škerjanec v Trebelnem spoznavali posebnosti kravjega mleka.

Ivan Larcher z udeleženci tečaja ni delil le svojega obsežnega znanja, ampak tudi strast do sirarstva, ki jo je kot mojster sirar razvil skozi leta. Že 18 let namreč deli svoje bogato znanje s sirarji po vsem svetu, od Združenega kraljestva, ZDA, Avstralije in Slovenije. Larcher ni le predavatelj in svetovalec, ampak tudi mojster sirar, ki je s svojo partnerko Julie v Limousinu v Franciji vodil lastno kmetijo, na kateri je z 18 kravami pasem jersey proizvajal široko paleto mlečnih izdelkov, od jogurtov do različnih vrst sirov.

Vir: KP Kolpa, Združenje kmečkih sirarjev Slovenije

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj