Na vsebino

Vse poti ne vodijo v Stari pod

Domačini obiskovalce usmerjajo z improviziranimi tablami.
Domačini obiskovalce usmerjajo z improviziranimi tablami.

Saj poznate že nekoliko obrabljen pregovor, da vse poti vodijo v Rim. No, z vsakoletnim začetkom glavne turistične sezone pa vsaj v Adlešičih številne poti vodijo v tamkajšnji kamp Stari pod, kamor se zlasti ob vikendih valijo trume turistov. Vse lepo in prav, če ne bi do priljubljenega kampa in bližnjega kopališča Tržok peljala nekategorizirana makadamska pot, ki ni vpisana v zemljiški kataster kot javno dobro. Posledično večina navigacijskih sistemov turiste do kampa usmerja skozi bližnje vasi po poljskih poteh, ki niso v uporabi že več desetletij.

Kljub temu, da na odcepu za omenjeni kamp stoji velika »tabla« v obliki kozolca, ki usmerja do želene lokacije, zraven pa je ob državni cesti postavljena še tabla za vstopno-izstopno mesto ob Kolpi, številni obiskovalci očitno bolj zaupajo navigacijskim napravam kot smerokazom. Če slepo zaupate navigaciji, vas ta namreč lahko popelje v sosednjo vas Gorenjci, kjer se marsikateri prišlek začudeno ustavi pred drago, kjer o kakšni reki ali kampu ni ne duha ne sluha. Domačini skušajo nepovabljene goste preusmerjati z improviziranimi napisi, ki pa v večernih oz. nočnih urah niso vidni in ne pomagajo kaj dosti. »Pridejo tudi ponoči in krožijo okrog hiše. Saj ljudje niso nič krivi. En vozi, drugi gleda telefon,« razlaga domačinka, ki pravi, da so se po rešitev že lani odpravili na Občino Črnomelj. A da bi cesto lahko uredili bi bilo potrebno, kot smo že poročali, najprej urediti lastništvo, kjer pa se stvari zapletejo.

Občina se je s Krajevno skupnostjo Adlešiči dogovorila, da slednja po predanem seznamu in pripravljenih pogodbah o brezplačnem prenosu, zagotovi podpise vseh (so)lastnikov zemljišč o strinjanju z geodetsko odmero in sklenitvijo pogodbe o prenosu parcel na Občino. Vendar pa nekateri lastniki svojega podpisa ne želijo dati, zato tudi nadaljnji postopki stojijo, omenjena javna pot pa ostaja nekategorizirana in tako uradno sploh ne obstaja. »Z Občine so nas usmerili na geodetsko upravo, kjer pa so nam dejali, da zadeva ni v njihovi pristojnosti. Tako ne vemo več, na koga naj se sploh še obrnemo. Praktično ga ni junaka, ki bi zadevo premaknil z mrtve točke,« še ugotavlja zaskrbljena krajanka Gorenjcev.

Kot smo že pisali, tudi junijski skupni sestanek z lastniki zemljišč, predstavniki krajevne skupnosti in občine, ni prinesel bistvenega napredka. »Glede na dogovor na sestanku z lastniki, bomo preverili možnosti spremembe OPN na zemljiščih, ki so v njihovi lasti, kar je bil pogoj lastnikov, da sodelujejo,« so takrat povedali na Občini Črnomelj, kjer predvidoma prihodnji mesec napovedujejo nov sestanek.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj