Na vsebino

Zaradi korone manjša poraba toplotne energije

Oktobra 2012 je v Semiču pričela redno obratovati sodobna kotlovnica na lesno biomaso in dobre tri kilometre toplovodnega omrežja. V lanskem letu je prišlo do sprememb pri lastništvu, saj se je Zarja ekoenergija pripojila k družbi Eko toplota, ki je v 100-odstotni lasti ljubljanskega podjetja Interenergo, ta pa je del avstrijske skupine Kelag.

Kotlovnico sestavljata kotla na lesne sekance, ki skupaj tvorita 1850 kW moči. Za zanesljivo oskrbo s toplotno energijo ima sistem hranilnik s 24 kubičnih metrov tople vode, ki dosega raven 2200 kW in zalogovnik za biomaso prostornine 900 kubičnih metrov, kar zadostuje za polovico kurilne sezone. Na toplovodno omrežje so priključeni vsi občinski objekti ter zasebni uporabniki. Skupna priključna moč uporabnikov znaša 1736 kW, tako da sistem omogoča še dodatne priklope do 500 kW.

Tudi z željo po pridobivanja dodatnih, zlasti zasebnih odjemalcev sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso (DOLB), je Občina Semič leta 2017 s koncesionarjem podpisala pogodbo o sofinanciranju polovice cene obračunske moči za gospodinjstva in neprofitne organizacije.

Iz zadnjega poročila o delovanju sistema DOLB Semič je razvidno, da je bila lani precej nižja realizacija oziroma poraba toplotne energije, kot v preteklih letih. To pripisujejo dejstvu, da je zaradi vladnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, velik delež pouka in dela v semiški osnovni šoli potekal od doma.

Sistem DOLB Semič sicer podobno kot v preteklih letih, tudi v letu 2020 ni bil izkoriščen do projektiranih količin in je beležil negativen izid poslovanja. Skupna priključna moč naročnikov (pravne in fizične osebe ter javni porabniki) je konec lanskega leta znašala 1.736 kW, skupna poraba toplotne energije pa 1.250 MWh (leto prej 1.241 MWh). To je le dobra polovica od s projektom predvidenih 3.062 MWh.

Da bi obstoječi obseg dobav toplotne energije na srednji in daljši rok dodatno povečali, v družbi Eko toplota predlagajo vrsto ukrepov. Med drugim občino pozivajo k realizaciji projekta doma starejših občanov, saj bi bil tovrsten objekt zagotovo med večjimi uporabniki toplotne energije iz kotlovnice oziroma k iskanju ustreznega nadomestnega odjemalca toplotne energije. Poleg tega občino pozivajo, da z ustreznimi lokalnimi pristopi oz. finančnimi spodbudami pritegne nove lastnike stanovanj oz. odjemalce sistema DOLB ter s tem zagotovi tudi znatno izboljšanje življenja v soseskah z okoljevarstvenega vidika.

Prav slednjega poudarjajo v družbi Eko toplota, saj je po zaslugi sistema DOLB Semič okrog 500 ton manj izpustov CO2 letno. Poleg energetske učinkovitosti in zanesljivosti oskrbe, se je zaradi manjšega števila individualnih kurišč (dimnika iz kotlovnice nadomeščata 39 individualnih dimnikov) povečala tudi požarna varnost, sistem pa lokalnim dobaviteljem sekancev zagotavlja tudi vir zaslužka.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj