Na vsebino

Zdravstvena ustreznost pitne vode v letu 2020

Zdravstveno ustrezna voda je primerna za uporabo za pitje, kuhanje, pripravo hrane in umivanje brez morebitnega tveganja za zdravje ljudi. Zdravstveno ustrezna pitna voda izpolnjuje zahteve evropske vodne direktive in slovenske zakonodaje. Našteti predpisi določajo merila, ki jih mora izpolnjevati voda, da bi zaščitili vseživljenjsko zdravje prebivalstva. Ti parametri vključujejo mejne vrednosti za biološko kakovost (vključno z številom bakterij in oocist), kemijsko kakovost (vključno s koncentracijami kovin, topil, pesticidov in ogljikovodikov) in fizikalne lastnosti (vključno z motnostjo, barvo, okusom in vonjem).

V letu 2020 je Javno podjetje Komunala Črnomelj upravljala s štirimi vodovodnimi sistemi Črnomelj, Semič, Rožni Dol in Sinji Vrh in oskrbovala okoli 98 % prebivalcev obeh občin. Preteklo leto ni bilo tako sušno, da bi bilo v sistem oskrbe potrebno vključiti rezervna vodna vira Vumole pri Adlešičih in Guče pri Srednji vasi. Z uporabo najboljših vodnih virov, rednim vzdrževanjem in nadzorom se je v vodovodnemu omrežju zagotovila najvišja možna kakovost pitne vode v vseh vodovodnih sistemih, zato v preteklemu letu ni bilo potrebe po obveščanju o pogojni rabi ali omejitvi rabe vode iz javnih vodovodov.

Iz letnega poročila Zavoda za zdravstveno varstvo je razvidno, da je bila voda v vseh vodovodnih sistemih ocenjena kot zdravstveno ustrezna. Neustreznih vzorcev v javnemu vodovodnemu omrežju in pri uporabnikih ni bilo. Pregled rezultatov mikrobioloških in kemičnih analiz je razviden iz priložene slike: Vodovodi v občini Črnomelj in Semič, ki so v upravljanju J.P. Komunala Črnomelj, leto 2019; pregled mikrobioloških in kemičnih rezultatov.

Na osnovi sprejete Uredbe o vodovarstvenem območju za vodna telesa vodonosnikov za območje občin Črnomelj, Metlika in Semič, se je prenehala izvajati paša živine na območju vrtin na najožjem vodovarstvenem območju zajetij ČBL- 3/92 Blatnik, ČBL- 4/92 Blatnik, BR-2/12 Brezovica in BR-1/94 Brezovica. Zaradi tega ukrepa se kakovost surove vode na Blatniku izboljšuje. Sekundarno kontaminacijo vode smo preprečevali z izvajanjem izpiranja cevovodov po pranju vodohranov in odpravi okvar. Če je le mogoče, so se okvare na vodovodnih sistemih odpravljale pod tlakom, da ni prišlo do onesnaženja vode v cevovodih. Pranje vodohranov in izpiranje cevovodov se je zaradi zagotavljanja redne oskrbe izvajalo tudi v nočnemu času. Nadzor nad delovanjem vitalnih objektov in naprav se bilo izvajano preko telemetrične povezave posameznih objektov s centrom vodenja, kar je v primeru izrednih dogodkov (kritični nivoji v rezervoarjih, prekinitve delovanja črpalk, prekinitev doziranja klora, prekinitve v dobavi električne energije...) omogočalo alarmiranje na daljavo z SMS sporočili. Za hitro ukrepanje v primeru okvar smo imeli izven rednega delovnega časa organizirano dežurno službo. Številka dežurnega delavca je 040 476 009.

Kakovost pitne vode na vodnih virih je v preteklem letu najbolj zaznamoval potres konec leta na Hrvaškem, ki je zaradi tresenja tal tudi pri nas predvsem na vrtinah povzročil močno povišano motnost vode, kar pa so naši vzdrževalci z pravočasnim in primernim ukrepanjem rešili in preprečili nastanek motnje v oskrbi s pitno vodo. Nacionalni laboratorij za zdravje okolje in hrano podaja v poročilu o zdravstvenem nadzoru pitnih vod tudi predlog ukrepov za vse vodovodne sisteme:

- Upravljalec mora zagotoviti mesečni (kar je minimalni) nadzor nad kvaliteto pitnih vod pri uporabnikih na vseh vodovodih.

- Izpiranje opravljati po večjih nalivih, ko je motnost povečana, ali najmanj enkrat letno.

- Preveriti in dosledno izvajati program po sistemu kakovosti HACCP.

- Ustrezno odreagirati v primeru izrečenih ukrepih o prekuhavanju pitne vode (v primeru, da do omenjenega pride).

- Razkuževanje je treba na vseh vodovodnih sistemih urediti tako, da bo prosti preostanek klora na pipah uporabnikov minimalno 0,10 mg / L vode oz 0,05 mg klordioksida / L vode.

- Redno in sprotno sodelovati pri načrtovanju odvzemnih mest v obdobju Covid -19 epidemije (iskanje primernih nadomestnih mest na objektih).

Priponke

Vir: JP Komunala Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj