Na vsebino

Zelena luč za KS Tanča Gora

Črnomaljski občinski svetniki so na izredni seji potrdili spremembo občinskega statuta, ki je podlaga za ustanovitev Krajevne skupnosti Tanča Gora. Ta bo po sprejetih spremembah odloka o krajevnih skupnostih in odloka o oblikovanju volilnih enot v občini Črnomelj, dokončno zaživela z izvolitvijo organov v svet krajevne skupnosti na novembrskih lokalnih volitvah.

Spomnimo: svetniki na majski seji pri spremembi občinskega statuta, pobude krajanov treh vasi za ustanovitev nove KS Tanča Gora, niso sprejeli. Za potrebno dvotretjinsko podporo so zmanjkali trije glasovi. A pobudniki niso obupali in že naslednji dan so z zbranimi 72 podpisi (v prvo so jih zbrali 40) vložili novo pobudo za ustanovitev lastne krajevne skupnosti. Slednjo so na julijski seji nato svetniki podprli, kar je pomenilo nadaljevanje postopka za ustanovitev krajevne skupnosti, ki bi obsegala naselja Tanča Gora, Dragovanja vas in Kvasica.

Pobudo za ustanovitev nove krajevne skupnosti, njeno ukinitev ali spremembo njenega območja, lahko poda zbor občanov ožjega dela občine ali deset odstotkov volivcev s tega območja. Na avgustovskih zborih krajanov so prebivalci omenjenih treh naselij s predpisano večino sprejeli odločitev, da se naselja izločijo iz sedanje KS Dragatuš in se zanje ustanovi nova KS Tanča Gora. V Tanči Gori jih je s tem soglašalo 40 od 41 prisotnih na zboru krajanov, v Dragovanji vasi enajst, v Kvasici pa vseh osem prisotnih.

Novi krajevni skupnosti bi po občinskem razdelilniku letno pripadlo skoraj pet tisoč evrov proračunskega denarja. Kot ena od 14 krajevnih skupnosti, bi po mnenju pobudnikov veliko bolje zadovoljevali skupne potrebe treh vasi pod okriljem nove krajevne skupnosti. Po njihovem namreč sredstev, ki so se v preteklih letih stekala na račun KS Dragatuš, pri njih ni bilo kaj dosti čutiti.

Pobudniki nove KS Tanča Gora so do konca maja evidentirali osem podpisanih izjav krajanov, ki bi bili pripravljeni kandidirati in sodelovati v novem svetu krajevne skupnosti. Za novo mandatno obdobje 2022 - 2026 pa nameravajo predlagati tudi svojega kandidata, ki naj bi ga podprli krajani vseh treh vasi in bi zastopal njihove interese v črnomaljskem občinskem svetu.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj