Na vsebino

Zeleni Jurij bo letos še bolj zelen

Danes je v gostilni Muller v Črnomlju potekala predstavitev Jurjevanje v Beli krajini, ki bo potekal med 21. in 25. junijem 2017, v starem mestnem jedru Črnomlja in bo ponudil več kot 12.000-im obiskovalcem 60 dogodkov na desetih prizoriščih z 800 nastopajočimi.

Tiskovna konferenca se je pričela z mestnim bobnarjem z začetka 20. stoletja, ki bo v prihodnjih dneh obiskal belokranjske kraje in glasno najavljal prihajajočo prireditev.

Direktor RIC Bela krajina Peter Črnič je izpostavil novitete in sprejetje ukrepov, s katerimi želi Jurjevanje kot trenutno »prireditev z manj odpadki« doseči naziv »prireditev brez odpadkov« oz. prva slovenska Zero Waste prireditev, kar je tudi eno od orodij za uresničevanje principov trajnostnega turizma in celostnega razvoja Bele krajine. Festival stremi k privlačni pojavi in udobju z dodatno gastronomsko ponudbo in s ponudbo omizij z razgledom na jurjevanjski oder. Noviteta festivala bo tudi predstavitev družabnih plesov iz 19. in 20. stoletja.

Programski vodja Gregor Jevšček je predstavil program, ki obsega folklorne, kreativne, otroške, športne, glasbene, umetniške, rokodelske in spremljevalne vsebine. Nastopilo bo 20 folklornih skupin, 7 otroških, 9 slovenskih. Izpostavil je prihod folklorne skupine Ballet Folklorico Sabor Boricua iz Portorika, FS Đido iz Srbije, FS Mahično iz Srbije in Akademska FS France Marolt. Obogaten je popoldanski program s plesnimi in ustvarjalnimi delavnicami, predavanji, razstavami, glasbenimi dogodki, z rokodelskim sejmom in ulico lokalnih dobrot, namenjen celodnevnemu preživljanju obiskovalcev in družin z otroci na festivalu.

Jure Kuhar je povedal, da bodo na VirejFestu (nekoč festival EtnoFolkFest) nastopile glasbene skupine Generator, Fed Horses, Koala Voice in Čao Portorož.

Kristian Asani je predstavil Zero Waste koncept. Festival mora predvsem zmanjšati količino nastalih odpadkov vsaj za 30 % in zagotovi ločeno zbiranje vsaj 90% nastalih odpadkov.

Izpostavil je ukrepe: postavitev 6 pitnikov, prodaja bidonov in večnamenskih vrečk, uporaba pribora in kozarcev za večkratno uporabo, postavitev 6 ekoloških otokov za ločeno zbiranje odpadkov, zmanjšanje količine tiskovin in druge. Samo Kavčič, direktor Komunale Črnomelj, meni, da je za družbeno odgovorno komunalno podjetje to nova izkušnja, s katero lahko zagotovijo boljši življenjski standard, čistejše okolje in nakazati nove standarde za varovanje okolja.

Sledil je slavnostni podpis Zero Waste zaveze, ki narekuje, da bo organizator organiziral festival Jurjevanje v Beli krajini v skladu z Zero Waste načeli in cilji ter da si bo prizadeval za učinkovito uresničevanje zastavljenih ukrepov, osveščanje o pomembnosti Zero Waste filozofije ter širjenje dobrih praks z ostalimi organizatorji prireditev. Pod zavezo so podpisani direktor RIC Bela krajina, županja Občine Črnomelj in direktor Komunale Črnomelj.

Peter Črnič o Jurjevanju 2017 brez odpadkov: TUKAJ.

Gregor Jevšček o programu na Jurjevanju 2017: TUKAJ.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj