Na vsebino

Zlata plaketa ZZB za vrednote NOB krajevni organizaciji Vinica

Dvorana Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu, je bila 26.aprila premajhna za vse, ki so želeli prisostvovati slavnostni seji Predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije, na kateri je bil počaščen spomin na 27. april 1941, ko se je slovensko ljudstvo, z ustanovitvijo Osvobodilne fronte, odločilo organizirati upor proti okupatorjem, s končnim ciljem izgona le teh s svoje zemlje in ohranitev svoje kulture, svoje svobode in svojega jezika za sedanjost in bodočnost.
Slavnostna seja Predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije pa je, poleg počastitve spomina na dan odločitve o uporu, namenjena tudi podelitvi priznanj posameznikom in organizacijam, ki z delom in ravnanjem v svojih okoljih, ohranjajo vse skupne in osebnostne vrednote iz dni med NOB in še posebej skrbijo za to, da čas odločitve za boj za preživetje celotnega naroda, ne zatone v pozabo.
V letošnjem letu je Predsedstvo ZZB za vrednote NOB sprejelo sklep, da podeli 15 zlatih plaket Krajevnim organizacijam in ustanovam, med katerimi je bila tudi Krajevna Organizacija Vinica iz Združenja borcev za vrednote NOB Črnomelj.
Kot piše na listini o podelitvi zlate plakete, je le ta podeljena zaradi uspešne promocije dogodkov iz NOB, za ugledno uresničevanje vloge ZB v svojem okolju, za ohranjanje števila članov v svojih vrstah in za skrb ter vzdrževanje spomenikov in spominskih obeležij iz obdobja NOB.
Zasluga za prejeto priznanje nedvomno pripada vsem članom in vodstvom le te, ki so vse od ustanovitve ZB NOB v letu 1948 pa do danes, predano in z veliko mero osebnega optimizma, ohranjali in negovali vrednote upornikov proti okupatorjem in njihovim slugam.
Poleg priznanja za uspešno delo, prejeta zlata plaketa zavezuje k nadaljevanju ohranjanja vrednot NOB, tako na osebni, kot skupni ravni, kar bodo člani KO ZB za vrednote NOB Vinica z veseljem udejanjali.

Vir: veza borcev NOB Bele krajine

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj