Na vsebino

Zmanjšajmo vrednosti radona v svojem domu

Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj je kot lokalni projektni partner sodeloval v projektu RadoNorm-Slo: Občanska znanost kot podpora merjenju radona in protiradonski sanaciji v Beli krajini. Projektni partnerji so bili še Katja König s.p., Inštitut Jožef Stefan in UK Radon Ltd. Finančna sredstva za izvajanje projekta je zagotovila Evropska komisija v okviru programa Euratom Obzorje 2020.

Namen projekta je bil, da se prebivalce Bele krajine vključi v izvajanje pasivnih meritev radona v njihovem bivalnem okolju. Temu so sledile meritve radona v kombinaciji z meritvami ogljikovega dioksida in trdnih delcev.

Projekt RadoNorm smo po šestih mesecih zaključili z aktivnostmi na področju protiradonskih ukrepov. Občanski znanstveniki iz Bele krajine, ki so sodelovali pri merjenju radona, so imeli priložnost srečati se s strokovnjakom za sanacije iz Anglije. Jerry Board, ki ima dolgoletne izkušnje s sanacijami, je na terenu izvedel svetovanje glede metod in ukrepov za znižanje vrednosti radona. Pripravil pa je tudi predavanje na to temo ter podal nasvete glede nabave ustreznih ventilatorjev.

Ni dovolj, da naredimo samo meritve radona, potrebno je tudi ukrepati, kadar so vrednosti previsoke. Poskrbite, da boste živeli v zdravem bivalnem okolju.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj