Na vsebino

Župana krepila sosedsko prijateljstvo

Foto: Občina Črnomelj
Foto: Občina Črnomelj

Na mostu čez Kolpo, ki povezuje belokranjsko vasico Sodevci in hrvaške Blaževce, sta danes znova odmevali slovenska in hrvaška pesem. Tam je namreč potekalo tradicionalno srečanje županov sosednjih občin ob meji, črnomaljskega Andreja Kavška in župana Vrbovskega Dražena Mufića, ki simbolizira dobro sodelovanje med tamkajšnjimi prebivalci in občinama. Župana sosednjih obmejnih območij tako nadaljujeta tradicijo tovrstnih srečanj, ki sta jih uradna Črnomelj in Vrbovsko začela ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, a so potem sčasoma zamrla. Vse do lanskega leta, ko so tradicionalno srečanje ob meji znova obudili.

Na prijateljskem srečanju sta župana poudarila pomembnost ohranjanja dobrih odnosov med hrvaško in slovensko stranjo, predvsem lokalnega prebivalstva, ki ga meja nikoli ni razdvajala. Župan Kavšek je ob tem spomnil, da srečanje poteka prav na dan, ko Slovenija prevzema predsedovanje Svetu EU.

Ob lanskoletnem srečanju sta župana napovedala tudi obnovo dotrajanega mostu Sodevci - Blaževci, ob tokratnem srečanju pa je bil viden že rezultat, saj je Direkcija za infrastrukturo dela zaključila. Vzporedno s sanacijo mostu so prenovili tudi cesto Kot – Sodevci. Obnova je trajala od oktobra lani do konca maja letos, izvajalec del pa je bila družba CGP. Gre za državni investiciji, pri rekonstrukciji vozišča pa je pri obnovi vodovoda del sredstev prispevala tudi Občina Črnomelj. Most že desetletja povezuje Sodevce in Blaževce in s tem Slovenijo in Hrvaško, je uporabna bližnjica za potovanje na Hrvaško, saj se v njegovem kopenskem podaljšku cesta navezuje v Vrbovskem na avtocesto Zagreb–Reka.

Za kulturni program so poskrbeli KUD Frankopan iz Hrvaške in kulturniki iz KS Stari trg ob Kolpi.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj