Na vsebino

Župančič mojster besede

V četrtek smo v Spominski hiši Otona Župančiča v Vinici gostili dr. Marijana Dovića, izrednega profesorja na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU ter avtorja osrednje razstave v hiši "Župančič mojster besede". Pripravil nam je odlično predavanje z naslovom Pisanice, mehurčki, ciciban: Župančičeva otroška in mladinska poezija.

Marijan Dović je višji znanstveni sodelavec in izredni profesor na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU, predava pa tudi na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Objavil je monografije Sistemske in empirične obravnave literature (2004), Slovenski pisatelj (2007), Mož z bombami (2009), Prešeren po Prešernu (2017) in National Poets, Cultural Saints: Canonization and Commemorative Cults of Writers in Europe (z J. K. Helgasonom, 2017). Uredil je vrsto domačih in mednarodnih znanstvenih publikacij (o posameznih avtorjih, literaturi in cenzuri, založništvu, zgodovini knjige, prostorskem obratu v literarnih vedah ter literaturi in glasbi).

Večer je bil opomnik na neprecenljivo literarno dediščino, ki jo je pesnik zapustil otrokom in vsem nam. Slovenska otroška in mladinska poezija sta z Župančičem dobila nov, svojevrsten pomen.

Vir: Spominska hiša Otona Župančiča
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj