Najbl pogosto vprašanje, ki ga konc mesca kimavca čuješ po najlepšem mestu i i bližnih brdih je "kdej bo Ruzanc leta?", a drugo "kdej bote trgali?". Sicer malo kdu v današnjih cajtih trga grozdje, najbrš to niso nikdar ni delali. Vsi znamo, da se to dela sz škarjah i škarje režejo. Čudno bi se čulo "ste že porezali?", tak, da se je i se bo pr nas zgleda skus trgalo. Mi smo še dobri, naši južni sosedi majo "berbe grožda", koda se grozdje ponatlih pobera. Ak je odgovor na to fprašanje pritrdilen, se zna kaj sledi.

Sledi fprašanje "kulk ma ekslof"? Če kdu nezna, to je cukr v grozdju i lahk ga je sram, ak je iz krajine Bele i to nezna. Pr odgovoru na to vprašanje se vam bo fsak zlagau. Več ekslnof pomeni, da bo treba dodat manj trgovinskega cukra v mošt i bo zarad tega bl kvalitetno vino za Martinovajne. Zat vam bo prvi sosed zidance pr odgovoru zihr dodau par enot več, ko je res. Fsak vinar ma pač najbulje vino deleč naokuli, ki je potrgau, ko je blo grozdje idealno i je kasneje pr kletarjenju naredu eno finto, ki jo nebo nikdar nobenemu povedau.

Še bl zanimive pr malih vinarih, ki majo pod jurja trt, so priprave na trgatv. To se meni dva, tri tedne prej i je še težje, ko določit datum za poberanje krompera poleti. Jako se gleda na druge, zak vsak dan zorenja več pomeni več ekslnof, i zdej že znamo da to pomeni slava i ponos vinara. Al meje so jako tanke, zak je treba pazit, da te ne zjebe dž. Ta prnese gnitje, bolezni i majn mošta. Pečenko nam je vmru, tak da se na vremenske napovedi ne zanaša i tak se hazardera iz dana v dan do trgatve. Trgači so prepuščeni nemilosti i fsi čakajo, kdej bo gazda reku, da se jutri trga. Vzeme se dopust. Na trgatvah se za une dve, tri ure posla na koncu jako dobro je i pije, i je lepše ko v službo it. Dejstvo je, da vse, razn vinara samega, briga kaka je letina. Zna se, da vina še nikdr ni zmanjkalo i to je fse kaj je važno. Je pa vseeno lepo i spoštljivo, da se unemu, ki je celo leto garbau v trtju malo popiha na dušo i se mu izkaže nekej zanimanja za njegov produkt. To se lepo naredi s vprašanjih kot so: je blo kaj toče letos? a pozebe? je dost župe? so dobri eksli? gnilo ni nč? kulko hektof bo? lanskega je še kej? jebemti kaj maš dobro vino i podobnih stavkih. Na trgatve!

Šturm, Prus, Pečarič, Šuklje, Dolc, KZ, Meginc i drugi večji vinari v zgornjem besedilu odpadejo, ki oni se tega lotijo bl profesionalno, i majo druge probleme. Omenjeni so pa samo zat, ki bi bil že skrajni cajt, da pade kak prispevek za nadaljni razvoj cajtinga. Lahko i f tekoči obliki.