Okuli čoškof i po kuloarih metliških kafan se več na velko govori o največjem i najpomembnejšem dogodku v zgodovini cajta. Medicinski delafci, šoferi, trgofci i drugi delafci; ki so mogli zadnje dva mesce delat, dok so se drugi čuvali z rokavicah, maskah i raznoraznih žavbah pred virusom; organizirajo Spust po Koupi za zmago.

V zahvalo vojski, policiji, slovenski vladi i njenim posrednikom, poslancom v državnemu zboru a i protestim kolesarom, se bojo naši nujni delafci f četrtek slavnostno spustili na čolnih po Kolpi. Pr tem pa ne bojo sami. Zravn nujnih delafcof, ki bojo veslali v starih lesenih kanujih, se bojo pelali i borci proti cepljenju iz Merike na nejnovejših aerodinamičnih gumenjakih - to ne krije zavarovalnca, nego plačamo posebej. Jako bo lepo i zelo veličastno, narod Metlike bo pomnu ta dan do konca svojih danof. Spust lahko iz vaših okn i balkonof spremljate po naslednjem urniku: Na Krasincu i Pravutini bojo ob 8:00, f Podzemlju ob 9:00, v Zemlju je postanek ob 9:30-10:30, na Otoku i Brihovem bojo odmah ko krenejo, pol kasneje bojo v Paradižu i Mišincih, pol je Primostek i Jurovo, Kržefska vas, Metlika i Jurofski Brod, če bojo zdržali grejo čez log i Rosalnce, pol so Radoviči, Bubnjarci, Jebelež, Božakovo, mimo orljakovega i Rakofca i tam bo konc. Pridružte se i vi i si ogledejte kak se bojo zdrafstveni delafci, poštari, trgovfci i ostali veličastno s skromnostjo zahvalli vojski, policiji i predvsem Janezu Janši, Mateju Toninu i Zdrafkotu Počivalšku i drugim politikom, da so nas rešli. Brez njih bi fsi pomrli do Božiča i ni bulje zahvale nego slavnostni spust po Koupi, tak se odmah vidi da smo jaka i suverena država.

Edino kaj je za zamerit najnujnejšim delafcom je, da ministri, poslanci, vojska i predvsem NATO pakt ne morejo normalno preživit smo od tega spusta. Hvala ne moreš dat na mizo, da se dca najejo, Tak da apeliram na fse, ki so se zadnje tri mesce trgali na šihtu, da nam ni fse propalo nazej na predrenesančne cejte, da se odrečejo svojim plačam i jih nakažejo direktno na račun našega uredništva, pa bomo mi to pol naprej posredovali v Ljubljanske i Vašingtonske pisarne, da bojo siromaki zares vidli, kak smo jim hvaležni.