Na vsebino

Čeprav ni treningov in tekem, ne počivamo

Kriza s korona virusom je ustavila treninge in tekmovanja v vseh selekcijah, to pa vseeno ne pomeni, da v našem in drugih klubih, počivamo. Prepoved zbiranja, treniranja in tekmovanja so za sabo potegnili odločitev o prekinitvi tekmovanj v vseh starostnih kategorijah in s tem odprli vrsto vprašanj, ki smo jih rokometni klubi in Zveza v vmesnem obdobju razreševali. No ja, nekatera vprašanja trenutno še vedno ostajajo odprta, a o tem kasneje.

Spremembe, ki nas čakajo v naslednji sezoni se začnejo že pri mlajših dečkih. Pri selekciji MDB se bo za sezono 2020/21 testno uvedel turnirski sistem tekmovanja. Tekmovanje bo predvidoma sestavljeno iz dveh nivojev in sicer t.i. predtekmovanje, v katerem se razvrstijo klubi po skupinah po 8 oz. 9 ekip (odvisno od prijav) in zaključni oz. nadaljevalni del. Kljub temu, da zaradi zakonskih sprememb uradno tekmovanje ne bo obstajalo in ne bo državnih prvakov, se bo za zapisnikarsko mizo beležil rezultat, ki se ga bo upoštevalo pri razvrščanju ekip. Tak sistem bo omogočal, da ekipe v nadaljevanju igrajo s kvalitetno sebi primerljivimi ekipami. S spremembo tekmovanja se bo prav tako povečalo število tekem, ki jih vsaka ekipa odigra, kar je za razvoj igralcev dobro, število ”aktivnih” vikendov pa se bo zmanjšalo. Pri selekciji MDA pa bomo v naslednji sezoni ohranili ligaški sistem tekmovanja, čeprav tudi pri MDA ne bo uradnih tekem in ne bo določenih državnih prvakov.

Naslednja sprememba zadeva kadetsko selekcijo, kjer se z naslednjo sezono uvaja dvo-nivojsko tekmovanje. Število ekip, ki bodo igrale v 1. in 2. ligi pa še ni znano in bo odvisno od skupnega števila ekip, ki bodo prijavljene.

Spremembe se obetajo tudi pri članskem tekmovanju. Po vseh zapletih, ki sta jih povzročili predčasna prekinitev tekmovanja in želja določenih akterjev po ohranitvi nekaterih klubov v Ligi NLB, pa tudi želja združenja Lige NLB, da se, s spremembo načina tekmovanja, onemogoči dosedanji način prehajanja med ligami (izpadi zadnjih in napredovanja prvih), s čimer bi si člani Lige NLB praktično zagotovili neomejen obstanek v 1.a ligi, je bil včeraj (11.5.) končno sprejet kompromis. Klubi 1.b lige smo namreč ostro nasprotovali želji 1.a lige, ki je ob pomoči pritiskov s strani vodstva RZS, želela uvesti dodatne kvalifikacije prvo uvrščenih ekip 1.b lige, za napredovanje v elitno tekmovanje. S svojim vztrajanjem smo dosegli, da se ohrani dosedanji sistem napredovanja in izpadanja, bo pa v prihodnjih dveh sezonah liga NLB razširjena na 14 članov. To pomeni, da ne Maribor, ne Izola ne izpadeta iz 1.a lige, Slovan in MRK Ljubljana iz 1.b lige pa dopolnita Ligo NLB.

Ostaja pa odprto vprašanje števila članov naše lige, kakor tudi sestava te lige. Po trenutno veljavnih pravilih tekmovanja iz naše lige izpade ŠRD Škofljica, ki je zadnje uvrščeno moštvo – RK Radeče so iz tekmovanja izstopile na začetku leta in tako avtomatsko izpadejo, iz 2. lige pa napreduje RK Sevnica in 2. uvrščena ekipa. Po trenutno veljavni lestvice je to RK Pomurje, ki pa ima enako število točk, a odigrano tekmo več kot RD Alples Železniki, ki so se na to odločitev pritožili. Seveda lahko tudi člani združenja 1.b lige sledimo 1.a ligašem in se odločimo, da nobena od ekip iz lige ne izpade. To pomeni, da ŠRD Škofljica ostane med 1.b ligaši in imamo skupaj z novincema iz 2. lige 13 člansko ligo, tako da moramo z dokončnim seznamom članov 1.b lige še nekoliko počakati.

Ne glede na vse, RK Črnomelj ostaja med 1.b ligaško druščino. Glede na to, da se ukrepi za omejevanje epidemije sproščajo smo v klubu že začeli s sestavljanjem ekipe za naslednjo sezono in z dogovori o dolgoročnem sodelovanju z ostalimi klubi v naši okolici.

Vir: RK Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj