Na vsebino

Črnomaljski planinci na Ratitovcu

Drugi zimski pohod letošnjega programa PD Črnomelj smo preživeli v osrčju Škofjeloškega hribovja.

V nedeljo se nas je zbralo 22 pohodnikov. Odpeljali smo se z avtomobili proti izhodišču izleta na Prtovč nad Železniki. V jasnem dopoldnevu smo si ogledovali naš cilj in okolico. Ker je bila pot deloma pomrznjena, so nam bile derezice dobrodošle. Z višino je bilo snega vse več, na vrhu več kot pol metra. Prečkali smo tudi nekaj plazovin. Pokrajina je bila pravljična, snežni kristali in belo ivje se je bleščalo v soncu. Na razglednih travnatih pobočjih nad kočo je tudi močnejši veter dodal zimske razmere. Povzpeli smo se na bližnja Gladki vrh in Altemaver, ki je s 1678 m najvišji vrh Ratitovca. Razgledi so bili veličastni, beli vrhovi Julijcev, Karavank in Grintovcev, Snežnik, Gorjanci nad njimi temno modro nebo, spodaj pa kopna, rjava vsa Gorenjska ravnina do Šmarne gore.

V Krekovi koči smo se pred sestopom okrepčali. Nudili so tople obroke, odlične flancate in ocvirkovko številnim obiskovalcem.

Pri povratku nas je zajela manjša snežna nevihta in uživali smo ob plesu snežink in vrtinčenju snega. Vsi smo se strinjali, da smo preživeli zelo lep dan v krasni zimski naravi in prijetni družbi. Tura ni bila zahtevna.

Vabimo vas, da se nam pridružite na prihodnjih izletih. Naslednji bo na Butoraj in Sadéže 8. februarja, 18. 2. pa na Zelenico in na Triangel peš ali turno s smučmi. Ne bo vam žal.

Vir: PD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj