Na vsebino

Črnomaljski planinci obiskali najvišji vrh Učke in istrskega polotoka

Na velikonočni ponedeljek smo črnomaljski planinci obiskali »Park prirode Učka«. Naš tokratni cilj je bil Vojak - najvišji vrh Učke in istrskega polotoka, na katerem so leta 1907 zgradili pet metrov visok kamniti razgledni stop in s tem vrh povišali na 1401 meter.

Želja po morju je očitno zelo vabljiva. Že sredi tedna so bila vsa razpoložljiva mesta na avtobusu zasedena. Vreme nas ni razočaralo, ko smo prevozili tunel Tuhobić, se nam je odprt lep pogled na Kvarner in Učko. Zapeljali smo se skozi Reko in nato skozi predor Učka na zahodno stran Učke. Naš prvi cilj je bila učna pot »Vela draga«. Kanjon Vele drage je priljubljeno plezališče. Mimo številnih kamnitih stolpov smo se spustili do opuščene železniške proge Lupoglav – Štalije. Proga je povezovala Istrske železnice s premogovnikom Raša. Pogled na lepoto doline nas je očaral. Kar onemeli smo, ko se je iz predora zaslišal ropot in malo za tem so se prikazale luči. Poskakali smo s proge in glej ga zlomka, iz predora sta se po opuščeni progi pripeljala dva motorista. Po krožni poti smo se vrnili do razgledišča. Srečali smo številne plezalce, ki so se odpravljali proti stenam.

Z avtobusom smo se zapeljali na najvišjo točko prelaza Poklon. Ponovno smo zavihteli nahrbtnike na ramena in se med bukovimi drevesi podali proti sedlu med Vojakom in Suhim vrhom. Na sedlu smo se malo okrepčali in zbrali dodatne moč za naskok na najvišjo točko naše poti. Z grebenske poti je bil lep razgled tako na notranjost Istre kot tudi na Kvarner. Kljub izpostavljenosti nas veter ni premrazil do kosti, ampak nam je le skuštral lase. Na vrhu smo poiskali zavetrno stran in »pospravili« še zadnje ostanke velikonočnih dobrot. Po počitku smo se po najkrajši poti spustili na prelaz Poklon, ki deli Učko od Ćićarije. Čez prelaz pelje stara cesta iz Reke v notranjost Istre. Ime Poklon je zato, ker so se tukaj istrski romarji priklonili, ko so prvič zagledali cerkev Gospe Trsatske. Na sedlu je bilo kar živahno. Lepo vreme je privabilo številne obiskovalce. Pred odhodom domov smo se še okrepčali v planinskem domu Poklon.

Dokaj zgodaj smo se odpravili proti domu, kajti prazniki so se zaključevali in potrebno se je bilo pripraviti na nov šolski oziroma delovni dan. Naš izlet smo seveda zaključili z obljubo, da se zagotovo vidimo na naslednjih pohodih PD Črnomelj.

Vir: PD Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj