Na vsebino

Državni rekord Tine Šutej premalo za medaljo

Foto: Peter Kastelic/AZS
Foto: Peter Kastelic/AZS

Tina Šutej je na svetovnem prvenstvu v atletiki v Budimpešti v finalu skoka s palico osvojila četrto mesto, s 4,80 metra pa je popravila svoj državni rekord na prostem. “Moja najboljša tekma kariere tokrat ni bila dovolj za medaljo,” je dejala po nastopu.

“To je moje najboljše prvenstvo doslej. Zadovoljna sem s tem, kako sem skakala. A to ni bilo dovolj, malo je zmanjkalo do medalje. Sem pa ponosna nase. Prikazala sem največ ne le v tej sezoni, ampak v karieri. Malo sem razočarana, ker nisem dodala tistih pet centimetrov ali pa nisem imela samih krogcev. En x je bil poleg, ena poprava preveč, in to je odločilo,” je povedala po tekmi.

Bron je pripadel s 4,80 m, kolikor je skočila tudi atletinja celjskega Kladivarja, Finki Wilmi Murto. Aktualna evropska prvakinja na prostem in v dvorani je bila že prvič uspešna na 4,75 m, Šutej drugič in zgolj to je na koncu odločilo, kateri bo pripadel bron.

Naslov je ubranila aktualna olimpijska zmagovalka Katie Moon iz ZDA, prvo mesto pa si je s 4,90 metra delila tokrat z Avstralko Nino Kennedy, lani tretjo na SP.

Štiriintridesetletna Šutej je imela v zadnjem času težave s tetivo. “V tem mesecu mi ni bilo lahko. Trenirala sem z bolečino. To je bilo zelo naporno, tudi za možgane. Iztisnila sem iz sebe največ, kar sem lahko. Ponosna sem, da sem prikazala največ doslej in to je motiv tudi za naprej.”

V zadnjih dveh letih je osvojila štiri odličja na velikih atletskih tekmovanjih, po dve srebrni in bronasti ter dve četrti mesti na SP lani in letos. Pred dvema letoma je nekdanja mladinska prvakinja na dvoranskem EP v poljskem Torunu zasedla drugo mesto za njeno tedaj prvo veliko člansko odličje.

“Super dosežek je tudi četrto mesto, zavedam se, da so to odlične uvrstitve. Ne morem pa biti povsem zadovoljna. A sem vesela, da sem prikazala dobre skoke. Da so tisti, ki so prišli navijat zame v Budimpešto, videli mojo tekmovalnost, borbenost, da se lahko osredotočim tudi v najtežjih trenutkih. Prikazala sem dobre skoke in sedaj moram take delati na treningih in tekmah naprej.”

Prihodnje leto bodo tri velika atletska tekmovanja. Glasgow bo marca gostil SP v dvorani, nato pa bo poleti najprej evropsko prvenstvo v Rimu in nato še olimpijske igre v Parizu.

“Naslednje leto bo res pestro. Najprej pa se bom morala po tej sezoni spočiti in pozdraviti tetivo. To je najbolj pomembno. Če hočem še naprej dobro skakati, potem je nujno, da sem zdrava. Ne nameravam pa izpustiti naslednje zimske sezone,” je pojasnila Šutej.

Slednjo trditev je utemeljila s tem, da običajno brez bolečin tekmuje v dvoranski sezoni. “Po poletju je daljši premor in tetiva se pozdravi. V sezoni na prostem pa se običajno znova vname. Zimska sezona je kratka, nekaj tekem je in jo je zelo hitro konec. Pa še lepo je skakati v dvorani, ker so pogoji ves čas enaki.”

Že pred časom je dejala, da ko enkrat začneš osvajati medalje, potem si ne moreš zastaviti drugačnega cilja, kot je zmagovalni oder. Tudi po kvalifikacijah na tem SP, v katerih je skočila samodejno kvalifikacijsko normo za finale (4,65 m), je povedala, da se bo borila za odličje.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj