Na vsebino

S Šolo zdravja telovadimo prek malih zaslonov

V Društvu Šola zdravja so konec novembra 2020 posneli folm z vajami po metodi "1000 gibov".

Film je na ogled na youtube kanalu "Šola zdravja vsako jutro ob 7.30".

Na ta korak so se odločili zaradi negotovosti časa omejenega gibanja, ki je posledica ukrepov stroke za zajezitev epidemije Covid-19. Šli so tudi korak naprej in so lokalnim televizijam po vsej Sloveniji predlagali, da film "Metoda 1000 gibov" uvrstijo v svoj redni jutranji program, ker veliko ljudi nima interneta in ne more spremljati telovadbe preko youtube kanala. Na ta način Društvo Šola zdravja v sodelovanju z lokalnimi televizijami prispeva svoj delež pomoči vsem prebivalcem Slovenije.

"Vsakodnevna fizična aktivnost po metodi "1000 gibov" pomaga pri ustvarjanju različnih fizioloških učinkov vadbe" - pravi nevrolog in manualni terapevt Nikolay Grishin. "Telo se razgibava, sproščajo se mišice, zmanjšuje se limfni in venozni zastoj v telesu, zmanjšuje se možnost nastajanja osteoporoze, zmanjšuje se prekomerna teža, izboljšuje se prekrvavitev notranjih organov, endokrinih žlez in živčevja."

Mateja Vek, univ. dipl. psihologinja poudarja pomembnost telesne dejavnosti na duševno zdravje: "Redna telesna dejavnost zmanjšuje občutke tesnobe, hkrati pa povečuje človekovo sposobnost za bolj učinkovito spoprijemanje z vzroki za nastanek tesnobe ter ima pozitivne učinke na čustveno stanje."

V vseh teh izjavah strokovnjakov je možno prebrati, da priporočajo redno telesno aktivnost, ker je pomembna za dober imunski sistem. Tega pa trenutno zelo potrebujemo! Eva Jeza, mag. kineziologije nam predlaga: "Pojdimo po opravkih peš ali s kolesom, uporabimo stopnice namesto dvigala, pojdimo na sprehod v naravo, sedenje pred televizorjem večkrat prekinimo s kakšno raztezno ali krepilno vajo. Že malo telesne aktivnosti je boljše kot nič." In če zaključim z mislijo Andraža Purgerja, prof. športne vzgoje: "Postavite si nove izzive, odmaknite se od dnevnih zastrašujočih novic in se večkrat na dan nasmehnite. Kot na primer sedaj."

Avtor: Neda Galijaš
Vir: Šola zdravja

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj