Na vsebino

Srečanje planincev Dolenjske in Bele krajine na Mirni gori

Pri planinskem domu na Mirni gori je bilo v soboto v organizaciji PD Črnomelj 4. tradicionalno srečanju planincev Dolenjske in Bele krajine.

MDO PD Dolenjske in Bele krajine (MDO PD) je z dvanajstimi društvi, ki so združena v njem, eden manjših znotraj PZS. Od tega je 11 planinskih društev in 1 plezalni klub. Ob koncu leta 2017 je bilo skupno število članov 2.410. Geografsko MDO PD na severni strani mogočnih Gorjancev pokriva skoraj celotno območje porečja reke Krke, Raduljsko hribovje, Mirensko dolino, del Krškega gričevja, Dolenjsko podolje in del Suhe krajine, posega pa tudi na celotno Kočevsko, med Loško in Ribniško dolino na severu ter Kolpo in Čabranko na jugu pa seveda čudovito Belo krajino in reko Kolpo, od Osilnice do vasi Rakovec vzhodno od Metlike, v skupni dolžini 118 km. Najvišji vrh na območju MDO-ja je Goteniški Snežnik s 1289 m. Društva v MDO-ju so: PD Krka Novo mesto, PD Črnomelj, PD Kočevje, PD Trebnje, PD Metlika, Plezalni klub Novo mesto, PD Šentjernej, PD Semič, PD Pohodnik Novo mesto, PD Polom Kostanjevica na Krki, PD Polet Šentrupert ter Pohodniško društvo Novo mesto.

Srečanja se je udeležilo več kot 200 planincev in drugih ljubiteljev narave. Peš jih je največ prišlo s Planine po gozdni učni poti, z Vrčic čez Blatnik in vas Škrilj, z Gač, iz Črnomlja čez Rodine, iz Semiča, s Koprivnika in iz Metlike. Semiški in metliški planinci so se tudi peš vrnili domov.

Predsednik PD Črnomelj Peter Dichlberger je predstavil PD Črnomelj in planinski dom na Mirni gori. Prisotne so nagovorili: predsednik MDO Dolenjske in Bele krajine Rudolf Skobe, podpredsednik PZS Roman Ponebšek in županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič, ki je tudi članica našega planinskega društva.

Ob 11. uri je bil pred planinskim domom kulturni program, ki ga je povezovala Jerca Jerman. Nastopili so: osnovnošolki Sara Bahor in Katja Pezdirec, ki sta igrali na tamburici, Nik Vrščaj je zapel in zaigral na kitaro, mladinci folklorne skupine Dragatuš so zaplesali dva spleta belokranjskih plesov, družina Kmetič je pripravila glasbeni recital na temo, kako je Mirna gora dobila ime, Urška Jakobčič je ob spremljavi Zdravka Kuniča in Damjana Gregoriča zapela nekaj pesmi.

Po jutranji megli se je planinsko druženje ob glasbi in s plesom nadaljevalo v lepem sončnem vremenu.

Naslednje leto, 25. maja 2019, se dobimo na Debencu na 5. srečanju planincev MDO v organizaciji PD Trebnje.

Vir: PD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj