Na vsebino

O Cipru in Koupatlonu

Med 22. in 30. 5. 2023 se je ekipa belokranjske mladine in mladinskih delavcev odpravila na Erasmus trening Sports going green pri organizaciji Moufflons Cyprus. Trening se je odvijal v malem mestecu Agros, Ciper. Na treningu je sodelovalo 28 udeležencev iz šestih držav (Poljska, Hrvaška, Srbija, Ciper, Nemčija in Slovenija).

V tem času smo sklepali nova prijateljstva, nova sodelovanja in pridobivali nova znanja. Naučili smo se kako organizirati čim bolj trajnosten dogodek v športu in kako skozi šport ozaveščati o trajnosti. Ustvarili smo tudi načrt za nekatere dogodke, ki smo jih izvedli na domačem terenu. Eden od teh začrtanih dogodkov je bil Koupatlon, ki smo ga izvedli 26. 8. 2023 na metliškem kopališču. Idejo za dogodek smo črpali iz vsem dobro znanega Exatlona Slovenija. Pri izvedbi dogodka sta nam pomagala tudi Lara Deu in Samo Petje, bivša tekmovalca Exatlona. Pripravili smo tekmovalni poligon iz trajnostnih materialov, hkrati pa so se odvijali tudi vzporedni športni dogodki, kot so namizni tenis, odbojka na mivki in metliški tenis.

Naj se vrnem k opisu našega popotovanja na Cipru in izkušnje s treningom. Najprej, kaj sploh pomeni Erasmus+ trening za mladinske delavce in kako se razlikuje z Erasmus+ mladinsko izmenjavo. Erasmus+ trening za mladinske delavce je program, ki mladinskim delavcem omogoča udeležbo v izobraževalnih dogodkih in treningih v tujini. Namenjen je izmenjavi znanj, izkušenj in pridobivanju novih veščin s področja mladinskega dela. Ta trening omogoča udeležencem pridobivanje strokovnega znanja, razvijanje kompetenc in izboljšanje prakse v delu z mladimi.

Erasmus+ mladinska izmenjava pa je program, kjer se skupine mladih iz različnih držav srečajo in sodelujejo v skupnih projektih, ki spodbujajo medkulturno razumevanje, družbeno aktivnost in osebno rast. Glavni cilj je spodbujati mednarodno sodelovanje med mladimi ter jim omogočiti pridobivanje novih izkušenj in znanj skozi skupno delo na določeni temi.

Torej osnovna razlika med Erasmus+ treningom za mladinske delavce in Erasmus+ mladinsko izmenjavo je v ciljih in aktivnostih: trening je namenjen strokovnemu razvoju mladinskih delavcev, medtem ko je izmenjava usmerjena v medkulturno izmenjavo med skupinami mladih.

Kot omenjeno je bila tema našega treninga trajnost v športu. Na to temo smo osem dni razvijali ideje in se spopadali z novim znanjem. Nekaj delavnic je vodila tudi naša Vita Jankovič iz Zavoda Metlika, ki je predstavila Slovenia Green in Zeleno Planico 2023 kot dobri praksi za izvedbo trajnostnih dogodkov in odločitev. Poleg predavanj in delavnic na temo in razvijanju skupinskih projektov, smo delali tudi na teambuildingu skupine. Organizatorji so za nas pripravili spoznavanje mesta Agros, izlet na plažo v Limassol, kjer smo imeli tudi čistilno akcijo, in na pohod do jezera, kjer smo prav tako čistili okolico, po končani aktivnosti pa nas je čakal tudi tradicionalni Ciperski BBQ.

Najboljša teambuilding dejavnost pa je bil zagotovo mednarodni večer, kjer smo udeležence drugih držav seznanili s Slovenijo, Belo krajno in belokranjskimi dobrotami iz Hiša dobrot Bele krajine.

Na treningu smo se odlično povezali z drugi udeleženci in že začeli graditi nove možnosti sodelovanja v bližnji prihodnosti. Če tudi tebe zanima sodelovanje v mladinski izmenjavi ali treningu za mladinske delavce, spremljaj profil Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika ter Mladinski center BiT, saj večkrat objavljajo nove možnosti za potovanja in nadgradnjo znanja mladine.

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

klub-kbs.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj