Študentsko leto je naokoli in zopet smo sedli za študijske klopi, kjer smo med dolgočasnimi predavanji z mislimi in krulečimi želodci že pri kosilu. Obroki na študentski bon so res da poceni, okusni in nasitni, vendar se restavracij hitro naveličamo in si zaželimo tudi kaj domačega. Ni ti treba, da čakaš na mamino nedeljsko pečenko, tudi sam si lahko na hitro pripraviš kvalitetno kosilo. Pa pozabi na testenine na tisoč in en način. Spodaj te čakajo trije različni recepti za hitro in enostavno pripravljene jedi, ki se skuhajo v eni sami posodi (ker vemo, da je pomivanje najhujše študentsko opravilo). Obilo zabave ob kuhanju pa dober tek!

Krompirjeva omleta

Sestavine za 2 osebi:

- olje,

- 300 g na tanko narezanega krompirja,

- 1 čebula,

- 3 jajca,

- 2 žlici mleka,

- nekaj rezin čajne salame/slanine/šunke,

- sol, poper.

Postopek:

Na olju prepraži na tanko narezano čebulo in čajno salamo. Dodaj krompir ter praži do mehkega (približno 20 min) in ga nekje vmes posoli. Medtem v večji posodi stepi jajca z mlekom, soljo in poprom (lahko dodaš tudi peteršilj ali drobnjak). Ko je krompir kuhan, ga stresi k jajcem in premešaj, potem pa vse skupaj spet zlij v ponev in peci na nizkem ognju. Vmes ponev večkrat pretresi. Ko se zmes že skoraj strdi, omleto obrneš. To najlažje storiš tako, da ponev pokriješ s pokrovko ali dovolj velikim krožnikom in vse skupaj sunkovito obrneš. Obrnjeno omleto nato previdno streseš nazaj v ponev in zapečeš še na drugi strani. Omleta je dobra tudi hladna, tako da lahko ostanek poješ za večerjo.

Chilli con carne

Sestavine za 4 osebe:

- olje,

- 0,5 kg mletega mesa,

- 2 čebuli,

- 3 stroki česna,

- 1 rdeča paprika,

- 1 pločevinka rdečega fižola,

- 1 pločevinka koruze,

- 1 pločevinka sesekljanih pelatov,

- rdeča paprika v prahu,

- kajenski poper ali čili,

- sol,

- 1 košček temne čokolade ali žlička kakava,

- kisla smetana.

Postopek:

Čebulo in česen drobno sesekljaj, papriko pa zreži na majhne kocke. Na olju postekleni čebulo in nato dodaj česen. Ko dobro zadiši, dodaj mleto meso in ga pri stalnem mešanju praži nekaj minut. Ko meso postane drobljivo, ga potresi s papriko v prahu in premešaj, nato pa dodaj še svežo papriko in odcejen fižol ter koruzo. Vse skupaj zaliješ s pelati, posoliš, po okusu začiniš s kajenskim poprom/čilijem in kuhaš približno 15–20 minut. Če je jed pregosta, dodaj še malo vode. Tik pred koncem kuhanja jedi dodaj čokolado ali kakav, kar jedi še izboljša okus. Chilli con carne postrezi s kislo smetano, avokadom in/ali tortiljami. Če nimaš toliko cimrov, da bi ga pojedli naenkrat, si lahko ostanek jedi tudi zamrzneš in poješ naslednjič, ko ne boš imel časa kuhati.

Rižota s piščancem in gobami

Sestavine za 2 osebi:

- 1 čebula,

- olje,

- 100 g piščančjih prsi,

- 250 g gob (šampinjoni/jurčki),

- sol,

- 2 stroka česna,

- 1 por,

- 1 paradižnik,

- 200 g okroglozrnatega riža,

- 0,5 dcl belega vina,

- približno 0,5 l juhe/vode,

- 1 žlica masla,

- 1 pest naribanega parmezana.

Postopek:

Čebulo in česen na drobno sesekljaj, por nareži na tanke kolobarje, paradižnik na majhne kocke, gobe pa na lističe. Piščanca nareži na kocke ali trakce. Na olju najprej prepraži čebulo in ko rahlo porjavi, dodaj piščanca. Ko se meso popeče, dodaj gobe in ščepec soli. Praži, dokler vsa voda, ki so jo spustile gobe, ne izpari, nato pa dodaj česen, por in paradižnik. Vse skupaj praži še nekaj minut in dodaj riž. Dobro premešaj in zalij z vinom. Ko vino izpari, zmanjšaj ogenj in zalij z 1 dcl juhe ali vode ter posoli po okusu. Rižoto ves čas mešaj in vsakič, ko se zgosti, spet zalij z malo juhe/vode. Ta postopek ponavljaj, dokler riž ni kuhan (približno 15–20 min). Za boljši okus na koncu dodaj še maslo in parmezan.