Na vsebino

Imamo ga! Slovenski avto leta 2019

V soboto je potekal finalni izbor za slovenski avto leta 2019 (v nadaljevanju SAL). Slovenci smo dobili že sedemindvajseti avto leta, ki je Ford Focus. Če pobrskamo po zgodovini, ugotovimo da je bil Ford slovenski avto leta že trikrat in prav vsakič z modelom Focus. To pomeni, da letošnji izbor za SAL, na žalost ni prinesel nič novega in Slovenci smo še vedno stari dobri ziheraši. Ampak ok! Vsaj Volkswagna nismo ponovno postavili na prestol. Če bi se to zgodilo, bi bil Volkswagen SAL že desetič.

Dajmo se najprej spomnit, kateri avtomobili so prišli v moj top 5 izbor. To so bili v naslednjem vrstnem redu, Volvo V 60, Dacia Duster, Ford Focus, Škoda Karoq in Kia Ceed. Razvrstil sem jih po dolgočasnosti. Se pravi najbolj dolgočasen avto na peto mesto in najmanj dolgočasen na prvo.

Ddaj pa poglejmo kateri avtomobili so se dejansko uvrstili med top 5 na izboru SAL. To so bili v naslednjem vrstnem redu, Ford Focus, Kia Ceed, Škoda Karoq, Volkswagen T-Roc in Volvo XC 40. Iz tega seznama lahko vidimo, da se kar trije avtomobili pojavijo tudi na mojem seznamu top 5, kar pomeni, da moje razmišljanje ne odstopa dosti od razmišljanaj povprečnega slovenca.

Dva avtomobila iz mojega seznama, ki nista prišla med top 5, sta Volvo V 60 in Dacia Duster. Glede na moj izbor bi moral biti slovenski avto leta Volvo V60, vendar kot sem že takrat napisal, ne obstaja niti najmanjša možnost, da bi se to dejanski zgodilo. Zakaj? Ker si ne upamo. Prav tako sem težko verjel, da bi lahko Slovenci, Dacio Duster, avtomobil nizkega cenovnega razreda, uvrstili tako visoko.

Na tem mestu bi bilo smiselno vprašanje, ali sem zadovoljen z avtomobilom, ki ga je med top 5 uvrstilo občinstvo in nato za slovenski avto leta razglasila strokovna žirija. Moram reči da sem, saj je bil Ford Focus na mojem seznamu uvrščen na tretje mesto. Upam, da kmalu dobim priložnost in ga tudi sam preizkusim. Zelo zanimo pa je dejstvo, da so prav vsi v strokovni žiriji, Fordu dodelili največ možnih točk. Brez zadržkov lahko rečemo, da je bila odločitev enoglasna in da o zmagovalcu ni nobenega dvoma.

Moram priznati, da sem zelo vesel, da ni postal SAL nobeden izmed športnih terencev oziroma križancev. Res je da je ta razred še vedno v porastu, ampak upam da se bo to kmalu spremenilo. Dejstvo je, da ti avtomobili zaradi dvignjenega podvozja nikoli ne bodo tako udobni kot limuzine ali karavani in dejstvo je, da prav tako niso primerni za vožnjo po terenu. To pomeni, da nobene naloge ne opravljajo dobro. Poleg tega pa je zaradi njihove oblike poslabšana aerodinamika, kar ni prav nič ekonomično in okoljevarstveno.

Če pogledamo vse avtomobile, ki so bili v izboru za SAL 2019, lahko vidimo, da še vedno prevladujejo agresivne linije. Pravzaprav čisto vsi avtomobili izražajo agresijo. Še najmanj agresiven avtomobil izmed vseh je Jaguar E-pace. Sam se zelo veselim obdobja, ko bodo agresivne poglede avtomobilov zamenjali elegantnejši in bolj zapeljivi pogledi. Žal pa trenutno o tem obdobju še ni ne duha ne sluha.

Kateri avtomobil pa bi Belokranjci izbrali za svojega, če bi imeli izbor za belokranjski avto leta? Glede na to, da lahko Belokranjec v Beli krajini kupi le avtomobil treh blagovnih znamk, izbor ne bi bil tako težek. Odločali bi le med vozili znamke Renault, Volkswagen in Ford. In glede na to, da letos Renault ni imel niti enega avtomobila v izboru za SAL, bi bil belokranjki avto leta lahko le Volkswagen T-Roc, Volkswagen Touareg in Ford Focus. Mislim, da lahko z gotovostjo rečem, da bi bil belokranjski avto leta prav tako Ford. Če ga želite preizkusiti se najavite pri PSC Stepan v Črnomlju.

Če želite izvedeti več o poteku izbora SAL 2019, obiščite uradno spletno stran TUKAJ.

Foto: Slovenski avto leta

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj