Na vsebino

Posebne nočitve Japonske (13)

Tekom najinega skoraj tromesečnega potovanja po Japonski, sva v državi prenočila kar 80 noči. Večina jih bila v vsem poznanih hotelih in apartmajih. Vsake toliko, pa naju je doletela sreča, da sva noč prenočila v malce drugačnih nastanitvah.

Danes predstavljava tri posebne nočitve, ko so po Japonski precej običajne, doma, pa jih najdeš malce težje.

  1. Zasebna kapsula

Kapsulski hoteli so znamenitost po svoje. Ogromne hale, polne zagrajenih prostorov imenovanih kapsula, v katere lahko stisneš le posteljo, so nujna rešitev za prenatrpana mesta. Drug ob drugem, ločen s tanko pregrado, noč vsak v svoji kapsuli prespi na tisoče popotnikov.

Če te deljenje kopalnice in poslušanje smrčanja soseda ne gane, potem so kapsule odlična izbira. Misel na deljenje prostorov in čakanje na prosto kopalnico nas mnoge popelje v študentska leta, kjer je luksuz bila že lastna soba. Vendar brez skrbi, kapsule kljub majhnosti vseeno prinašajo kvalitetnejši spanec.

Kapsule v Kyoto, kjer sva prenočevala s Tomažem, nudijo čiste delovne prostore, skupinsko kuhinjo, zasebne tuš kabine in brezplačno popoldansko pivo. Kapsule so moderno opremljene in omogočajo nastavljanje naklona 120cm široke postelje, nastavitve ventilacije, luči in celo jutranjo budilko.

V kapsulah je govorjenje ali prehranjevanje strogo prepovedano. Za to služijo skupni prostori. Tako so kapsule odlična izbira na nas, ki nam je spanje na pogradu v sobi z desetimi najstniki že odveč, vseeno pa se radi družimo s popotniki ob kozarcu piva.

  1. Tradcionalni ryokan

Ryokan je stoletja stara japonska nastanitev, ki poleg sobe in restavracije ponuja tudi zdravilne kopeli. Ryokan je odlična izbira za premožnejše turiste, ki tekom kratkega dopusta želijo izkusiti popolno tradicionalno izkušnjo.

Stare nastanitve iz katerih se stalno kadi vodna para ponujajo tradicionalne sobe, kjer spiš na tatami, izkušnjo japonskih onsen kopeli in tradicionalno večerjo z wagyu govedino in svežim sashimi. Velikokrat se nahajajo ob naravnih vrelcih mineralne vode, ki jo preko zavitih cevi vzdolž dolgih ulic vodijo do stavbe.

Cene za ryokane se velikorat prično pri 200 evrih na noč, pri čemer se vse cene računajo po osebi. Torej je za romantičen večer potrebno odšteti kar 400 evrov.

  1. Hiše prejšnjega stoletja

Prav posebno je bivanje v starih japonskih hišah, ki jih pokonci držijo le še trpežni tramovi in odlična japonska protipotresna arhitektura. Čeprav se ideja po bivanju v lastni japonski hiši na prvi pogled ne zdi toliko zanimiva, pa tudi ta pride s svojimi posebnostmi.

Stare lesene hiše, ki s številnimi papirnatimi pregradami in steklenimi stenami v hišo privabljajo sončno svetlobo, zahtevajo prilagodljivost stanovalcev. Hiše namreč ne poznajo izolacije. Med tabo in zunanjostjo je velikokrat le tanka plast papirnatih vrat in šipe. Tako je stalno ogrevanje prostorov precejšnja nuja, saj mrzel zrak stalno najde pot v notranjost. Poleg mrzlih noči, izolacija peša tudi pri zvoku. Zapiranje vrat, koraki, premikanje stolov kot tudi sam pogovor, se širijo preko sten in tal po celotni hiši.

Hiše besede “zasebnost” ne poznajo. Ne samo, da vso tvoje početje spremljajo sostanovalci, zastekljene stene pogled v življenje omogočajo tudi mimoidočim.

Zasebnost in tišina sta v oddaljeni deželi, kjer se na ulicah gnete milijone ljudi, zelo redki in cenjeni. Po bivanju v kapsulah, stisnjenih apartmajih in hišah brez pravih sten, razumeva zakaj so domačini pripravljeni plačati visoke cene ryokanov, da vsaj za eno noč ubežijo svetu.

Takrat se hiška obdana s poljem in Kolpo sliši kot pravcati raj.

Maša in Tomaž

Maša in Tomaž

Na pragu zrelosti, v pisarni, za ekranom do mraka, sva se velikokrat spraševala, kaj se skriva tako daleč za obzorjem. Želja po odkrivanju naju je gnala, da onstran domačih meja ozreva širni svet. Tako sva spakirala nahrbtnika, se poslovila od bližnjih, ter se z jutrom podala dogodivščinam naproti.

Sva Maša in Tomaž, popotnika po obalah Tihega oceana.

Dobrodošli v najinem kotičku tega širnega interneta, kjer opisujeva svoja doživetja. Malo to počneva zase, malo za bližnje doma in malo za vsakega radovedneža, ki se slučajno znajde tukaj.

Končna destinacija je neznana. Dobrodošli na poti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj