Na vsebino

Težave s črevesjem

Črevesje delimo na tanko in debelo črevo. V tankem črevesju se vsrkajo v kri še zadnje sestavine hrane, ostanki po vsrkavanju pa potujejo naprej v debelo črevo.
Debelo črevo naseljujejo koristne bakterije iz rodov Lactobacilli, Bifidobacterium in drugih. Rodimo se brez bakterij v črevesju. Njihovo število in vrsta sta odvisna od naše prehrane, higienskih navad ter okolice in se lahko spremenita v primeru okužbe, zdravljenja z antibiotiki, ob spremembi prehrane ali okolja. Prav zato se na potovanjih v drugačne, eksotične kraje tako zlahka okužimo s posebno vrsto bakterije, na katero nismo navajeni. Koristne bakterije se v črevesje ne naselijo za stalno, zato jih moramo nadomeščati s probiotičnimi mlečnimi izdelki (probiotično mleko, probiotični jogurti) in s kapsulami s probiotičnimi bakterijami. Kefir, kislo mleko, sirotka in pinjenec niso probiotični izdelki, vendar je njihovo uživanje za dobro prebavo prav tako priporočljivo. Vlaknine v sadju in zelenjavi ter polnozrnatih izdelkih močno spodbujajo delovanje peristaltike in tako skrajšajo čas med dvema velikima potrebama ter posledično čas, ko se v črevesju zadržujejo morebitne rakotvorne snovi. Tako je celo tveganje za pojav raka na debelem črevesu močno zmanjšano.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html
Marija Merljak, Mojca Koman

Marija Merljak, Mojca Koman

www.marija-merljak.si/knjige.html

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj