Tokrat vam bom predstavil zanimivo akvarijsko ribico, ki sicer izvira iz Nigerije.

V velikost zrastejo do 7cm. Kljub varovalnim barvam so atraktivnega videza. Zaradi svojega zanimivega obnašanja ponujajo neskončno zanimivih trenutkov za opazovalca. V naravi sicer naseljuje dobro zaraščene gozdne potočke. Zadržuje se v parih.

Kljub temu, da kraljeve plaščarice spadajo med miroljubnejše ostrižnike moramo precej pazljivo izbrati ribe, ki jim bodo v akvariju delale družbo. Najprimerjenje so hitrejše ribe, brez dolgih plavuti (guppy) in ki se zadržujejo v zgornjem delu akvarija. Kraljeve plaščarice namreč rade „gnezdijo“ in v sezoni parjenja in skrbi za mladiče skrbno varujejo svoje „ozemlje“.

V akvarij naselite par, v kolikor jih boste naselili več, bodo med njimi pogostejši pretepi za „ozemlje“ in za samičke. Kraljeve plaščarice se bodo v akvariju dobro počutile v kolikor jim ponudite skrivališča in dobro zaraščeno dno akvarija. Kraljeve plaščarice so trdožive in nezahtevne ribe, tudi kar se hrane tiče niso izbirčne. Najzanimivejše so v obdobju paritev, takrat se tudi obarvajo v bolj „živahne odtenke“ in pa med skrbjo za mladiče. Oba starša mladiče skrbno varujete, prestavljata po akvariju in jim z „pljuvanjem“ dostavljata hrano.

Je pa skrb za potomstvo še bolj izrazita v kolikor so v akvariju tudi druge ribe, sicer starša svoje naloge zanemarita. V Utici jih naseljujemo skupaj z jato „kongo teter“ ali svetlikavcev, mečki in rdečimi mavričarkami.