Na vsebino

Hope's Bivouac: Z oblačili iz merino volne privarčuješ (23)

Na začetku svoje poti sem z rahlim strahom in nesamozavestjo razkrila, s čim se ukvarja moje podjetje, Bivak upanja. Z rahlim sramom sem rekla: "Izdelujemo in prodajamo oblačila." Nato sem se začela spraševati... čakaj Nada, zakaj je merino volna tvoja strast? Ali so oblačila iz merino volne "samo oblačila" ali predstavljajo nekaj več?

Z vsemi edinstvenimi lastnostmi merino volne, so ta oblačila daleč več kot "samo oblačila". In ne, ni se mi treba sramovati dejstva, da se ukvarjam s prodajo oblačil. Zakaj je bilo tako? Največ zaradi tega, ker se na oblačila gleda kot "samo oblačila" in tudi tega, da je tekstilna industrija druga ali celo tretja največja onesnaževalka okolja na svetu. Poleg vsega pa, ker to ni čist nič inovativnega! Ah ja, ta Krasni nori svet digitalizacije...

Vendar pa pri Bivaku to ni primer. Poleg tega, da proizvajamo v Sloveniji, sem zelo zavedna tudi problemov tekstilne industrije in njenega negativnega vpliva na okolje.

Ena izmed izjemnih prednosti merino oblačil je tudi ta, da ti prinašajo prihranke. Njihove lastnosti so takšne, da z njimi:

  • zmanjšuješ porabo detergenta,
  • ne potrebuješ mehčalca,
  • ni potrebno uporabljati kemikalij za čiščenje,
  • zmanjšuješ količino oblačil v svoji garderobi,
  • pereš na programu za volno, ki porabi do 20x manj energije kot pranje belega perila in 10x manj kot pranje črnega perila.

S samo eno majico iz merino volne lahko letno privarčujemo:

  • 4000 litrov vode,
  • 6 kilogramov detergenta,
  • 25% energije.

(* Raziskava, izvedena na Norveškem Nacionalnem inštitutu za raziskave potrošnikov - SIFO)

Se strinjaš z mano, da oblačila iz merino volne niso le oblačila? Postanejo način življenja in prijetna majhna odvisnost. :)

Če imate kakšno vprašanje zame, da ga v eni od naslednji rubriki predebatiramo, mi pišite na [email protected]. Z veseljem razbijem vaše dvome in skrbi glede merino volne.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj