Na vsebino

Prenos delnic družbe pooblaščenke na tretjo osebo

Oseba je sklenila pogodbo o dosmrtnem preživljanju z enim otrokom. V pogodbi niso bile zajete delnice družbe pooblaščenke. Ali lahko drug otrok zahteva nujni delež na teh delnicah? Ali lahko lastnik delnic naredi prenos na enega otroka, tako da novi lastnik delnic prevzame vsa pravila, ki jih je imel prvotni lastnik do družbe pooblaščenke?

Odvetnik odgovarja

Premoženje, ki ni zajeto v pogodbi o dosmrtnem preživljanju, je po smrti osebe, ki je lastnik premoženja, predmet dedovanja po splošnih pravilih o dedovanju. Otrok s katerim oseba ni sklenila pogodbe, bo tako zakoniti dedič in mu pripada ne samo nujni delež, ampak celoten zakoniti dedni delež. Opisano velja pod pogojem, da lastnik premoženja ni naredil oporoke.

Odgovor na drugi del vprašanja pa je bolj kompleksen in brez vpogleda v ustrezne listine jasnega odgovora ni moč podati. Tako imenovane družbe pooblaščenke je uredil Zakon o prevzemih kot posebno obliko možnega organiziranja notranjih delničarjev. Takrat veljavni zakon je tudi določil omejitve glede prenosa delnic in sicer tako, da za čas za čas trajanja notranjega odkupa, ni bilo mogoče prenašati delnic izven kroga udeležencev notranjega odkupa. Po izteku programa notranjega odkupa pa se prenosljivost delnic uredi na način kot to določijo ustanovitelji s statutom družbe pooblaščenke oziroma z njeno družbeno pogodbo.

Glede na opisano in glede na to, da je večina odkupov že izvedena odgovor na drugi del vprašanja žal ne morem podati, saj je potrebno pregledati veljavno zakonodajo in statut ali družbeno pogodbo družbe pooblaščenke.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj