Na vsebino

Princip 01: Novo podjetje in obvezna oprema (za marketing)

Nedavno sem tudi sam odprl svoje podjetje Princip Studio. Kar nekaj časa je minilo od kar sem čisto od začetka, iz nule, zagnal nov projekt oziroma podjetje. Hitro mi je bilo jasno, da sem že pozabil, koliko dela je, ko moraš iz ničle postaviti nastavke za novo podjetniško zgodbo. Odprtih postavk je bilo toliko, da sploh nisem vedel, kje točno začeti. Cinik bi rekel: na začetku.

Sledi torej, 7 osnovnih točk s kratkimi navodili za uporabo.

1/7 – Izbor imena

V resnici je ime tisto, s katerim začnemo. Seveda ob predpostavki, da v osnovi vemo, kaj bo izdelek oziroma kaj je storitev, ki jo ponujamo. Idealno je, da že samo ime jasno oriše naš posel. Primer imena, ki neposredno sporoča kaj ponujamo, je naš hišni projekt, spletna trgovina Belokranjski izdelki – v tem primeru je verjetno kristalno jasno, kaj najdete v tej spletni trgovini.

Če imamo tendenco, da bomo ime tudi zaščitili, pa ta princip generičnega poimenovanja ni primeren – ime mora biti inovativno. Ne smemo uporabljati splošnih izrazov ali opisnih izrazov (kislo, sladko, slano). S tem se izognemo številnim pravnim težavam. A hkrati moramo paziti, da ime še vedno vzpostavlja povezavo oziroma asociacijo s produktom, ki ga ponujamo.

Preveri dostopnost domene

Med iskanjem imena sem imel odprto platformo za zakup domen oziroma spletnih naslovov. Tako sem vzporedno preverjal, ali so ideje za ime na voljo kot spletni naslovi za mojo novo spletno stran.

Kolikor je po eni strani pomembno, da je ime inovativno, da ni generično in preveč splošno, je po drugi strani izjemno pomembna enostavnost. Dolga imena, brez dobro znane asociacije med kupci, bi res odsvetoval. Sam sem imel z dolgimi imeni preteklih delodajalcev slabe izkušnje.

Bo poštar znal prebrati?

Malo za šalo, malo za res – ime svojega podjetja dajte prebrati poštarju oziroma dostavljalcu – če bo ta v prvo pravilno prebral ime in vedel, s čim okvirno se ukvarjate, ste na dobri poti.

Imena ne izbrati kar tako iz principa – naj ima torej neko prodajno-marketinško logiko. Odločanje pa naj ne poteka iz danes na jutri.

2/7 – Ko je ime izbrano, sledi nakup domene

Nakup spletnega naslova je povezan z imenom podjetja oziroma poimenovanjem blagovne znamke. Kot že rečeno, je pametno, da že med samim snovanjem imena za vaše novo podjetje, preverite, ali je bilo ime že registrirano kot domena za spletno stran (www.ime-podjetja.si). Za preverjanje lahko uporabite ponudnike registracije domen: DOMENCA, ŽABEC, HITROST, NEOSERV.

3/7 – Službeni oz. uradni personalni mail

Se opravičujem, če je za koga to čista banalnost, ampak se prepogosto dogaja, da mi direktorji ter lastniki podjetij pišejo iz osebnih Google e-mailov. Zato se mi vseeno zdi pomembno, da omenim tudi to. Uradni oziroma službeni e-naslov, ki ga boste uporabljali za zadeve vezane na delovanje v podjetju, se navezuje na prejšnjo točko o nakupu domene – [email protected]. Vsekakor svetujemo, da že od samega začetka uporabljate uradni mail, saj je to veliko bolj profesionalno, kot če imamo na primer osebni mail tudi za službene zadeve.

Službeni e-mail z uradnim naslovom podjetja lahko uporabljamo oziroma povežemo z obstoječim G-mail računom – torej iz enega mesta vidimo tako službeno kot osebno elektronsko pošto. Jaz osebno imam sicer privatni in službeni e-naslov ločen.

4/7 - Oblikovanje logotipa

Idealno bi bilo, da s celostno grafično podobo že čisto na začetku postavite vizualne temelje vaše blagovne znamke. A ker se na podlagi dobrih 10-ih let izkušenj zavedam, da marsikateri podjetnik nima ne volje in ne potrpljenja za enovito zasnovo celostne grafične podobe, je že kakovostno izdelan logotip dober začetek. Kasneje pa ga lahko nadgradite, prenovite in umestite s celovitim znamčenjem (Branding).

Izpostavil bi sledeče: oblikovanje logotipa je proces

Izbira imena, zasnova slogana in oblikovanje logotipa so pri mojem delu nerazdružljivo povezani – najboljše je, da me v proces vključite čim prej. Tako vam lahko prihranim veliko časa in energije ter vas vodim skozi celoten proces.

5/7 - Socialna omrežja

Izbira socialnega omrežja kakor tudi sama komunikacija s potencialnimi naročniki oziroma kupci, je odvisna od storitve oziroma produkta, ki ga predstavljate. Ugotoviti morate, ali ste usmerjeni v B2B ali B2C kupca.

Na tem mestu torej ne morem v splošnem izjaviti, da je Facebook veliko boljše orodje za promocijo kot Instagram ali LinkedIn – gledati moramo celostno in se odločiti za komunikacijski kanal, ki je najbolj primeren za našo ciljno publiko.

Jaz imam razpršeno komunikacijo na socialnih platformah, saj sem ugotovil, da imam v glavnem kupce razporejene na dveh platformah. Uporabljam Facebook profil - Facebook strani še nisem naredil in bom še nekaj časa počakal. In pa LinkedIn profil ter LinkedIn stran podjetja – tukaj sem stran naredil, ker gre za profesionalno poslovno okolje.

6/7 – Google My Business profil

To je večkrat pozabljeno spletno orodje, ki ga hočeš nočeš dobi vsako registrirano podjetje. Profil je ustvarjen na Google Maps lokaciji, kjer je sedež vašega podjetja. Razlogov, zakaj bi uredili svoj Google My Business profil je več. Več o tem v enem izmed naslednjih zapisov.

7/7 - Spletna stran

Del osnovne marketinške opreme je tudi uradna spletna stran podjetja. Z razlogom je v tem zapisu na zadnjem mestu – če smo omejeni s časom in financami (hkrati) lahko začasno namesto spletne strani izkoriščamo spletna socialna omrežja. Dolgoročno gledano je spletna stran nujna.

Če imate zakupljeno domeno, je pametno, da jo tudi uporabite. Jaz na spletno stran gledam kot na nenehno spreminjajoč se digitalni organizem.

Zato svojim naročnikom razlagam, da lahko spletno stran podjetja izvedejo po fazah. Ker tudi lubenico razrežemo, da jo lahko (sploh) pojemo. In ne sami. In ne naenkrat.

Zato sem se projekta lastne spletne strani lotil, kot bi se lotil lubenice - po kosih in počasi. Postopoma bom tedensko dodajal gradivo in jo v roku enega leta pripeljal do celovite podobe in vsebinske polnosti.

Zaključna misel iz Principa

No, pa ponovimo! Začnemo z imenom, za katerega sproti preverjamo proste domene. Ko imamo izbrano ime, se lotimo logotipa in celostne grafične podobe. Nato uredimo socialna omrežja ter od Googla pridobimo pravice za urejanje profila podjetja Google My Business. Če imamo veliko energije, pripravljene vsebine in čas (ali denar) pa naredimo še spletno stran.

VIRI;

https://www.zascitiznamko.si/vse-o-registraciji
https://mladipodjetnik.si/novice-in-dogodki/novice/izbira-imena-znamke
https://www.google.com/business

Vir: Princip
Tomaž Aupič

Tomaž Aupič

www.princip.si

Sem Tomaž Aupič. Princip Studio je moj novi kreativni dom. Že med študijem arhitekture, dobro desetletje nazaj, sem se začel ukvarjati z vizualnimi komunikacijami in kreativnimi rešitvami, marketingom ter prodajo.

Namen mojih zapisov na portalu Radio Odeon je, da se spoznamo. Skozi lastne praktične primere in brez ChatGPT, vam bom skušal dati kakšen zanimiv in koristen nasvet s področja oblikovanja in spletnih rešitev.

www.princip.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj