Na vsebino

Princip 02: Vaše podjetje in Google My Business ter Google Maps prikaz

Google My Business ter Google Maps sta brezplačni orodji, za kateri verjetno lahko rečem, da ju uporabljamo vsi. Google Maps neposredno, Google My Business pa posredno. Ta zapis bo zanimiv za vse podjetnike, saj ima vsako podjetje Google My Business profil. Tista z več poslovalnicami pa celo več profilov – za vsako poslovno enoto svojega.

Pa je profil vašega podjetja urejen?

1/7 – Vsako podjetje ima Google My Business profil

Če mi ne verjamete na besedo, lahko enostavno preverite – v Google iskanje vnesite ime vašega podjetja. Slika spodaj prikazuje izpis, ki se vam prikaže. Zakaj? Ker ste z ustanovitvijo podjetja (oziroma pravne osebe) in posledičnim vpisom v javno evidenco poslovnih subjektov določili sedež podjetja. Sedež podjetja je označen v Google Maps. Google Maps pa ima od leta 2014 razširitev v obliki Google My Business profila.

Torej, imamo ga vsa podjetja in organizacije, a le redki ga upravljamo in uporabljamo za vidnost na spletu.

2/7 – Še posebej zanimivo za bare, gostilne in restavracije ter nočitvene kapacitete

Verjetno nas večina, za navigacijo po mestih v Sloveniji in tujini uporablja Google Maps. Zelo uporabno je iskanje glede na kategorije – če torej v kraju, ki ga ne poznamo dobro, iščemo na primer restavracijo, izberemo samo iskanje glede na to kategorijo.

Maps nam tako izpiše vse restavracije iz neposredne bližine, njihov odpiralni čas, kontakt oziroma vse podatke, ki so na voljo ali jih je lastnik podjetja vnesel sam.

Kako se odločam, če restavracije ne poznam ?

In ko ste v mestu, ki ga ne poznate in izbirate med lokalnimi restavracijami, vam je prav gotovo pomembno, kaj vidite v Google Maps izpisu. Če vam je kristalno jasno, da je restavracija odprta, kaj ponuja in kaj o ponudbi menijo drugi (ocene in komentarji), potem se boste z mirno vestjo odpravili k temu ponudniku. Če so na voljo še slike hrane in lokacije same, pa še toliko boljše.

Če ste lastnik gostinskega obrata, le preverite, kaj vidijo turisti, ko iščejo, kje bodo pojedli obrok.

3/7 – Nimam gostilne, briga me

Je že res, da za določena podjetja sama dodatna vsebina Google My Business profila ni ključna za razvoj posla. Je pa tudi res, da osnove vseeno morajo biti.

Ker tudi dostavna služba ali poslovni partnerji uporabljajo Google iskanje. Zato je super, če brez problema najdejo, kje ste dogovorjeni za sestanek. In za dobavitelje, ki vam pripeljejo material, da pridejo na pravi naslov.

4/7 - Kako lahko urejam svoj Google My Business profil?

Najprej bo potrebno profil verificirat. Pod telefonsko številko izpisano na profilu, je napis “Ste lastnik podjetja?” Slika spodaj prikazuje profil in mesto napisa, na katerem je povezava za naslednji korak. Za začetek postopka kliknete na napis.

V naslednjem koraku boste v primeru, da vašega profila še niste prevzeli oziroma, da ga trenutno ne uporablja nihče, zasledili prikaz spodaj.

V primeru, da se vam prikaže zaslon na sliki spodaj, je že nekdo prevzel upravljanje vašega profila, pa za to ne veste. Verjetnost, da bi vam profil prevzela neka tretja oseba, je majhna, saj je potrebno za verifikacijo profila prevzeti geslo. Le-to je po fizični pošti poslano na naslov podjetja ali pa preko klica oziroma sms sporočila na uradno telefonsko številko vašega podjetja.

Vaš profil je torej že verificiran, samo preveriti je potrebno, kdo izmed zaposlenih ima dostop. V primeru, da dostopa ne najdete, vam lahko pri tem pomagam.

5/7 - Javni zavodi brez urejenega Google My Business profila

Zanimalo me je, koliko podjetij ima urejen Google My Business profil. Pa sem potem ugotovil, da so bolj kot privat podjetja zanimivi javni zavodi in ustanove. Te so namreč v službi državljanov in je zanje, po mojem mnenju, še posebej pomembno ali imajo ažuriran čas obratovanja, delo med prazniki in dostopne ostale ključne informacije.

Tako sem ugotovil, da številni javni zavodi in ustanove nimajo urejenega Google My Business profila. Bil sem presenečen, saj gre za ustanove in organizacije v javnem interesu, za katere je ključno, da imajo urejene in redno osvežene podatke obratovanja in podobno. Najprej sem imel idejo, da jih naštejem, a ker se nočem nikomur zameriti, jih ne bom javno izpostavil. Statistika pa je sledeča: le 42% teh lokacij ima urejen profil.

Zaključna misel iz Principa

Google My Business je spletna izkaznica podjetja, povezana s storitvijo Google Maps. Glede na to, da oglašujemo, optimiziramo in urejamo spletne strani, je pametno, da izkoristimo tudi to brezplačno orodje. Ker vaš profil je že tam, na vas pa je, da ga še uredite. Oziroma Rufen Sie mich an.

VIRI;

https://spletnik.si/blog/kaj-je-google-my-business/
https://www.razsirjen-vpis.si/google-my-business.html
https://www.youtube.com/watch?v=uTpZ__jukiU&t=335s
https://www.google.com/business/faq/
https://vanessambamarah.com/check-if-google-my-business-is-verified/

Vir: Princip
Tomaž Aupič

Tomaž Aupič

www.princip.si

Sem Tomaž Aupič. Princip Studio je moj novi kreativni dom. Že med študijem arhitekture, dobro desetletje nazaj, sem se začel ukvarjati z vizualnimi komunikacijami in kreativnimi rešitvami, marketingom ter prodajo.

Namen mojih zapisov na portalu Radio Odeon je, da se spoznamo. Skozi lastne praktične primere in brez ChatGPT, vam bom skušal dati kakšen zanimiv in koristen nasvet s področja oblikovanja in spletnih rešitev.

www.princip.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj