V grafičnem oblikovanju se srečamo z množico končnic: pdf, jpg, png, svg, eps, ai … In kaj sedaj z vsem tem?!

V tisku se najpogosteje uporabljata končnici pdf in eps. Na zaslonu se uporablja: png, jpg in svg.

Vektorski zapis pomeni, da se lahko podoba poveča v neskončnost in ne zgubi na svoji vidljivosti. Vektor se skriva v pdf, svg, ai, eps. Te zapise datotek lahko naknadno tudi urejamo. Medtem ko jpg in png ne gre urejati, saj je zapis fiksen in nesprejemljiv. Kaj pa transparenca in belo ozadje? Transparentno ozadje imajo pdf, svg, ai, eps in png. Jpg ima belo ozadje.

Kdo pa bo uporabljal te datoteke in za kakšen namen? Lastnik podjetja bo uporabljal naslednje oblike: pdf, jpg in png, zadnjega predvsem za spletno oglaševanje. Oblikovalec bo uporabljal izvorno datoteko ai in najverjetneje pdf. Eps je bolj za tiskarje, prav tako pdf. Programer pa bo najraje uporabil svg, jpg in png.

Torek kako naročnik uporablja vse te datoteke? Pdf, ko pošilja logotip naprej partnerjem ali tiskarjem za namen tiska ali izdelave promocijskega materiala. Png bo uporabil za digitalni marketing, ko ta zahteva prosojno ozadje, za družabna omrežja bo uporabil kdaj tudi jpg. Pdf se od jpg in png razlikuje zgolj po tem, da je vektorske oblike in se lahko poveča v neskončnost. Zato je za tisk, razne predstavitve in interne dokumente, najboljše uporabiti kar pdf.