Topli odtenki rdeče, oranžne in rumene stimulirajo pozitivne in energične občutke in so zato izredno priljubljene barve v oglaševanju in oblikovanju. Spominjajo na romantični sončni vzhod, toplino ognja in barve drevesnih krošenj v jesenskem času. Zaradi svoje intenzivnosti jih uporabljamo zmerno, neomejeno pa lahko posegamo po njihovih nežnejših odtenkih.

Rumena je najsvetlejša od vseh toplih barv, povezana je s soncem, toplino, srečo ter rodovitnostjo. Je barva koncentracije, novega znanja in modrosti. V grafičnem oblikovanju se uporablja pri opozorilih in pomembnih poudarkih (prometni znaki). Rumena se hitro opazi in kupciprvo opazijo rumeno izložbo. Svetlejši odtenki rumene so primerni za otroško ali prehrambeno industrijo.

Oranžna spominja na sončne jesenske dni, sprehode po gozdu in minljivost časa. Je barva vitalnosti, prebujenja in ustvarjalnosti. V grafičnem oblikovanju oranžno velikokrat opazimo v prehrambeni industriji, saj spominja na svežino sadežev. Svetle in temne odtenke oranžne barve opazimo predvsem v industriji, ki so povezane z zemljo, rodovitnostjo in prehrano. Oranžna je pomembna barva duhovnosti, saj jo povezujemo s prebujenjem in novimi začetki.

Rdeča velja od vseh za najbolj vročo. Po eni strani jo povezujemo z nevarnostjo, po drugi strani pa s strastjo. V grafičnem oblikovanju se rdeča barva uporablja pri poudarjanju pomembnih informacij. Rdečo ima rada prehrambena industrija, njeni svetlejši odtenki pa se pojavljajo predvsem pri otroških blagovnih znamkah in v kozmetični industriji. Temnejši odtenki rdeče pa učinkujejo bolj resno in elegantno, primerna za predstavitev bolj prestižnih blagovnih znamk.