Rastline vseh vrst že od nekdaj vzbujajo pozornost s svojo obliko, barvo in vonjem. Že v času Egipčanov so imele predvsem cvetlice simboličen pomen: mrtve so pospremile v onostranstvo, hiše višnjega sloja pa krasile v izobilju. Simbolika rastlin ima dolgo zgodovino. Od tega, da so v srednjem veku prevzele simboliko čistosti, pa tudi greha, pa do prebujene cvetlične simbolike renesanse. Simbolni pomen se je ohranil vse do danes, v moderni umetnosti, oblikovanju, kot v vsakdanjem življenju.

Pogoste rastlinske vrste, ki se rade pojavijo na logotipih so: lilija, lotus, mirta (zimzeleni grm) in sakura roža. Vse naštete nosijo bogato pozitivno simboliko, saj so njihova oblika, barva ali vonj zelo očarljive in nežne.

Lilija - V stari Grčiji je imela lilija atribut ljubezni, pomenila je srečo in dostojanstvo. Veljala je za cvetlico bogov. V srednjem veku postane simbol nežnosti, čistosti in sreče. Lilija je, kot simbol lepote, dajala navdih likovni in literarni umetnosti, odigrala pa je pomembno vlogo tudi v zgodovini. Lilija je namreč dobro zastopana tudi v heraldiki. Zaradi svoje simbolike nežnosti in čistosti je logotip z lilijo primeren za kozmetične dejavnosti, otroške izdelke, vse dejavnosti za organizacijo porok.

Lotus - Simbol lepote, oplemenitenja, popolnosti in čistosti. Bogate simbolne pomene mu pripisujejo budistične in hinduistične kulture. Častili so ga že Staroegipčani. Lotus je veljal za cvetlico, ki krepi in daje nove moči. Veljal je za cvetlico, ki v sebi nosi življenje in moč stvarjenja. V takšnem smislu se lotus najpogosteje pojavlja pri dejavnostih, ki nudijo storitve alternativnega zdravljenja, športne aktivnosti, pri izdelkih za duhovno rast, naravno kozmetiko in podobno.

Mirta - V deželah Sredozemlja in Bližnjega vzhoda so mirti nadeli simboliko nesmrtnosti, čistosti, ljubezni. Rastlini so pripisovali tudi zdravilne učinke. V zgodnjih kulturah je sveti zimzeleni grm veljal za atribut bogov in boginj. Tovrstna simbolika se skozi zgodovino le še okrepi. Listje mirte se danes najpogosteje pojavlja pri navedbi pomembnih mejnikov, nagrad in priznanj. Največkrat se z zimzelenimi vejicami okrasi jubilejni logotip ali pa številko obletnice delovanja podjetja.

Sakura - Nežen svetlo roza češnjev cvet je postal simbol japonske kulture. Sakura nosi duhovno simboliko: življenje je kratko in prekrasno, tako kot češnjev cvet, ki z drevesa pade že po nekaj dneh. Je najpogosteje simbol minljivosti. V nasprotju pa nosi sakura tudi simboliko ponovnega prerojenja, saj je prva naznanilka pomladi. Simbolika te cvetlice je primerna za dejavnosti, ki se ukvarjajo z duhovno rastjo, japonskimi tradicionalnimi veščinami, umetnostjo.

Vsem omenjenim cvetlicam je skupno tudi to, da označujejo nek prestiž: premium blagovno znamko, nagrado, duhovnost kot kakovost življenja in razkošnje nežnosti.