Na vsebino

Mi prosim pripravite propagandni material?

Pred kratkim me je poklical naročnik, kateremu urejamo spletno stran in je beseda nanesla na oglaševanje njihovih storitev. Pa me vpraša: “Bi lahko potem kar začeli s propagandnim materialom za naslednji mesec?” Nisem mogla skrivati presenečenja nad tem katero besedo je uporabil za promocijski material. Ne zato, ker je že dolgo nisem slišala - ampak, ker ob njej vedno zaznavam negativno konotacijo.

Če vprašate AI glede priprave propagandnega materiala vam bo ta odgovorila:

“Opravljanje storitev za ustvarjanje propagandnega materiala, ki bi zavajal ali manipuliral, ni etično. Manipulativna propaganda lahko povzroči škodo ljudem, družbam in ugledu podjetij…”

Zanimiv odgovor, kaj?

Besedna zveza “propagandni materiali” se namreč nanaša na vsa sredstva, ki se uporabljajo za širjenje propagande, kot so letaki, plakati, radijski oglasi, televizijski napovedniki itd. AMPAK, kaj pravzaprav pomeni propaganda in zakaj bi bilo bolje uporabiti drugo besedo?

Propaganda - zakaj jo mnogi še vedno v podjetjih uporabljajo v pogovorih o marketinških akcijah?

Propaganda je sistematično širjenje informacij ali idej, zlasti z namenom vplivanja na javno mnenje, prepričevanja ljudi ali manipulacije z njihovimi stališči in obnašanjem. Ta izraz je običajno povezan z negativnimi konotacijami, saj se pogosto uporablja za opisovanje manipulativnih ali zavajajočih praks pri komuniciranju z ljudmi.

Manipulativno oglaševanje ali komuniciranje seveda lahko v nekaterih primerih poveča prodajo izdelkov ali storitev. A POZOR: Manipulativna komunikacija lahko izkorišča psihološke mehanizme, kot so strah, pohlep, želja po pripadnosti, za izvabljanje želenega odziva od potrošnikov. Zato uporaba propagande v marketinških akcijah ni nujno vedno etična in lahko škodi ugledu podjetja, če se razkrije. Potrošniki postajajo vse bolj ozaveščeni o manipulativnih tehnikah in zahtevajo večjo preglednost in poštenost pri oglaševalskih akcijah. Posledično se več podjetij osredotoča na etično in odgovorno oglaševanje. To pomeni, da se izogibajo manipulativnim praksam in se namesto tega osredotočajo na ustvarjanje vrednosti za svoje stranke na pošten in transparenten način.

Primer negativne propagande v poslovnem svetu najdete na koncu celotnega zapisa na strani TUKAJ.

Je propaganda v marketinškem svetu lahko tudi nekaj pozitivnega?

Namesto propagande se v marketingu pogosteje uporabljajo koncepti, kot so informiranje, promocija, oglaševanje in trženje, da bi potencialnim strankam predstavili dejanske informacije o izdelkih ali storitvah, tako da lahko sprejmejo informirane odločitve.

Kljub temu pa se v marketingu lahko uporablja t.i. prepričevalna komunikacija za spodbujanje pozitivnih odzivov potrošnikov, če je to storjeno pošteno in pregledno. Na primer, podjetje lahko prepričljivo predstavi prednosti svojih izdelkov ali storitev, vendar morajo biti te trditve podprte z dejstvi in resničnimi informacijami.

Torej, čeprav propaganda v tradicionalnem smislu ni običajno sprejemljiva v marketingu, obstajajo koncepti in prakse, ki lahko služijo pozitivnim marketinškim ciljem, če se izvajajo etično in pošteno. Temu sledimo tudi v podjetju Starkmat in smo na voljo za vaše dileme in vprašanja - tudi na to temo.

Če imate vprašanja glede marketinških strategij, ustvarjanja vsebine ali želite nasvet o tem, kako bolje komunicirati s svojimi ciljnimi skupinami, smo na voljo, da vam pomagamo na etičen in odgovoren način: [email protected]


Starkmat

Starkmat

STARKMAT >> Zanesljiva podpora podjetjem na področju spletnih rešitev in marketinga. Že od leta 2016 skrbimo za naročnike iz cele Slovenije.
Osredotočeni smo na uspeh in merljive rešitve.

Lahko vam pomagamo pri izdelavi spletne strani ali trgovine, postavitvi profesionalnega LinkedIn profila, vzpostavitvi avtomatiziranega sistema za pošiljanje mailov, izvedbi Facebook ali Google Ads kampanje, optimizaciji obstoječe spletne strani ali pomagamo z mentorskim programom.
Imate vprašanje za nas? Spoznajmo se.

www.starkmat.si | [email protected] | 040 643 733 | FB | LI


Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj