Na vsebino

Čiščenje telesa, izvrstna pomoč so zeliščni čaji

Naj prvo letošnje pisanje začnem s pripovedovanjem in razmišljanjem. Ko smo na božični dan obiskali mojo petinosemdesetletno mamo, smo seveda obujali spomine in modrovali o »čudnem vremenu«. Ona pa nam je povedala, da se še dobro spominja prav tako zelenega božiča iz svojega otroštva, nekaj let po 2. svetovni vojni. Na »badnik« je zato njen oče ponovno spustil krave na pašo. Morala jih je pasti, on pa je v tistem času je temeljito počistil hlev in okolico domačije. Kar lepo kaže najmanj dvoje stvari. Prvič, da so bili tudi takrat nekateri božiči brez snega. Drugič, da so v preteklosti ljudje častili praznike tudi tako, da so poleg čiščenja in krašenja hiše in priprave prazničnih jedi, te dni posvetili tudi živini in poljem, ki sta jim prinašala hrano, zaslužek in preživetje. Tretjič pa prav gotovo drži, da so na vsak predbožični večer skupaj večerjali vsi družinski člani in nato odšli k polnočnici, pa naj je bil zunaj sneg ali blato.

Ko sem se prvi torek januarja tega leta peljala po Beli krajini, sem v Podzemlju prav tako opazila čredo ovac, ki so se veselo pasle na zeleni travi za kmetijo. In na Primostku gospoda, ki je s kosilnico kosil travo okoli hiše.

Kaj pa mi, naše telo in duša, naše čiščenje? Kako naj si pomagamo preko zime, kakršnakoli že je, da bomo krepili in ohranjali naše moči do spomladi? Predlagam vam nekaj preprostih čajev ali čajnih mešanic za čiščenje telesa, s katerimi boste na naraven način poskrbeli za odvajanje nepotrebnih in tudi strupenih snovi. Počutili se boste lažji, pridobili boste novo energijo in delovni zagon.

Majaronov čaj

Liste majarona poparite z 2 dl vode. Mešanico pustite 10 minut, nato precedite. Pijete lahko do trikrat na dan po skodelico, a le določeno obdobje.

Majaronov čaj pomaga pri migreni, nevralgiji, krčem, prehladu, slabokrvnosti in bolečinah v želodcu.

Čaj ali prah iz koprive

Če ste lani nabrali in posušili dovolj listov koprive, vam svetujem, da jo pijete kot čaj v obliki poparka, ki naj stoji 15 minut, uživajte do tri tedne.

Ali pa liste koprive preprosto zmeljite v prah. Takšno lahko dodajate v sokove, juhe, jogurte in druge jedi. Vase boste tako vnesli veliko raznolikih bioaktivnih snovi, ki so koristne za celostno čiščenje, proti slabokrvnosti, pri vnetju sklepov in težavah s prostato.

Čajna mešanica KRRT

V to čajno mešanico, pripravljeno po recepturi Patra Ašiča, zelo verjamem, zato jo pripravljamo tudi na naši zeliščni kmetiji. Pripravite si enake dele listov koprive, regrata, rmana in trpotca. Poparek mešanice teh zelišč uživajte trikrat na dan, lahko do tri tedne in počutili se boste kot prerojeni.

Življenje je lepo…

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj