Na vsebino

Civilna iniciativa in črnomaljska županja si ponovno "dopisujeta"

Danes popoldne smo prejeli elektronsko pošto Maje Kocjan, ki v imenu Civilne iniciative piše takole:

"Poziv županji, naj o pobudi za referendum odloči skladno s statutom in poziv k plačilu sodnih stroškov

Odvetnik Civilne iniciative je danes črnomaljski županji Mojci Čemas Stjepanovič poslal poziv za odgovor na vloženo pobudo za razpis referenduma v občini.

Spomnil jo je, da je Upravno sodišče RS njeno zavrnitev pobude razveljavilo kot nezakonito, zaradi česar je županja v skladu s Statutom Občine Črnomelj dolžna sprejeti novo odločitev.

Ker te odločitve Civilni iniciativi proti migrantskemu centru županja doslej še ni sporočila, je odvetnik Cerjak slednjo danes pozval, naj ustrezno odloči o tem. Sporočil ji je še, da mora njena odločitev upoštevati vse okoliščine, ki so veljale ob vložitvi pobude za razpis referenduma.

Če Čemas Stjepanovičeva o vloženi pobudi ne bo odločila, pa bomo v civilni iniciativi »prisiljeni razmisliti o nadaljnjih postopkih zoper županjo oziroma Občino Črnomelj«.

Odvetnik je še opozoril, da do danes še niso prejeli poravnanih sodnih stroškov, čeprav je rok za plačilo že potekel. Če ti ne bodo poravnani do petka, 3. februarja 2017, bodo prisiljeni vložiti izvršbo. Slednja bo imela za posledico dodatne, povsem nepotrebne stroške, ki jih bo v končni posledici nosila Občina Črnomelj.

Za CI

mag. Maja Kocjan"

Proti večeru smo iz županjinega kabineta prejeli OBVESTILO ZA JAVNOST glede poziva Civilne iniciative proti migrantskemu centru, ki si ga lahko preberete spodaj, v prilogi 1. (obvestilo smo prejeli skenirano v pdf formatu, zato ga pripenjamo kot prilogo).

Dobi dve uri pozneje pa še javni odgovor Civilne iniciative na županjino sporočilo za javnost:

"Spoštovana županja

Predlagamo, da opustite storitve agencija za stike z javnostmi oz. firmo Urednica, odnosi z javnostmi, d. o. o., iz Kamnika, ki ste ji samo novembra plačali 1.830,00 eur.

Glede na to, da ta agencija z vloženo pobudo za referendum očitno ni niti seznanjena, je skrajni čas, da kot županja pišete izjave za javnost sami ali pa vsaj nekdo, ki je zaposlen na občini. Tako se lahko ta sredstva namenijo za bolj smiselne stvari ali pa se namenijo družinam, ki so v stiski. Teh je namreč v črnomaljski občini več kot dovolj.

Kar zadeva plačilo oz. povračilo sodnih stroškov po izgubljeni tožbi, ga naš odvetnik do včeraj zvečer ni prejel.

Hkrati pa kot predstavnica Civilne iniciative v skladu z zakonom spet vlagam zahtevo za posredovanje magnetograma seje Občinskega sveta, ki je potekala 23. 1. 2017.

V Civilni iniciativi vsekakor upamo, da boste tokrat upoštevali tudi zakon o javno dostopnih podatkih.

Glede na to, da magnetograma novembrske seje niste želeli posredovati, se v Civilni iniciativi sprašujemo, ali so črnomaljske občinske seje državna tajnost ali pa mogoče samo županjine?

Glede na dejstvo, da so javno predvajane seje Državnega zbora RS, ne vidimo razloga in tudi ni zakonske podlage, da so magnetogrami sej črnomaljskega Občinskega sveta javnosti nedostopne.

Sami ste očitno mnenja, da vi predstavljate mnenja članov in članic Desusa, Civilna iniciativa pa zastopa vse isto misleče občane in občanke.

Lp,

mag. Maja Kocjan"

Danes, 2. februarja, pa smo iz kabineta županje prejeli naslednjo izjavo za javnost:

"Zavračamo ponovno zavajanje javnosti s strani Civilne iniciative proti begunskemu centru

Civilna iniciativa proti begunskemu centru nadaljuje z zavajajočimi in neresničnimi informacijami o občinski upravi.

Strošek storitve agencije, ki se ga očita, je predstavljal organizacijo enega seminarja za vse zaposlene v občinski upravi. Seminar smo organizirali na temo Krizne situacije in afere na občinskem parketu in je bil del rednega izobraževanja in usposabljanja zaposlenih v občinski upravi.

Zavajati javnost, da so to mesečni zneski PR agencije je nivo podtikanja in namerno širjenje neresnic.

Glede plačila sodnih stroškov ponovno navajamo, da so sodni stroški, ki so bili tožeči stranki dosojeni s sodbo Upravnega sodišča RS, opr. št. I U 1826/2016, prejeto dne 16.01.2017 bili poravnani dne 31.1.2017, t.j. v roku 15 dni od datuma prejema sodbe, v skladu z zakonskim rokom.

Skladno z 61. členom Poslovnika Občinskega sveta občine Črnomelj magnetogram sej ni izdelan. Vsak član občinskega sveta pa lahko zahteva, da se del zvočnega zapisa seje dobesedno prepiše (tj. da se izdela magnetogram dela seje), tako tudi ga. Maja Kocjan, ki je svetnica SDS v občinskem svetu in je z občinskimi akti seznanjena."

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj