Na vsebino

Črnomelj fčasih (296)

Iz zajetnega dokumentacijskega gradiva rokometne dejavnosti v Črnomlju (tudi iz Almanaha RZS iz leta 1973) je razvidno, da segajo začetki rokometa v Črnomlju v leto 1953, če odmislimo igro z žogo podobno rokometu imenovano »hazena« (češko haziti = igrati z žogo). To so igrala tudi črnomaljska dekleta že v letih 1925-1930, kar je dokazano s fotografijami.

Današnji rokomet seje začel razvijati med srednješolsko mladino po prihodu učitelja telesne vzgoje, gospoda Marjana Kolariča, sicer atleta, bivšega državnega reprezentanta in trenerja v mnogih evropskih državnih reprezentancah. Kljub temu, da je bil zaljubljen v atletiko (tudi v Črnomlju je vzgojil množico atletov, celo državnih reprezentantov) je takoj po prihodu v Črnomelj leta 1952 zbral okoli sebe 15 dijakov gimnazije, jim dal rokometno žogo ter jim pokazal osnovne prvine rokometa. V letu 1953 je bila že oblikovana in registrirana moška ekipa velikega in malega rokometa. Naslednje leto so bili rokometaši že vključeni v tekmovalni sistem, v katerem so hitro napredovali ter že v nekaj letih dosegli sam republiški vrh. Rokometno igro so s propagandnimi srečanji širili po Dolenjski in širše, pri tem pa nizali uspehe in ponesli ime Črnomlja po vsej Sloveniji, po takratni zvezni državi Jugoslaviji od Novega Sada, Osijeka, Skopja, Splita, Reke ter tudi v inozemstvo.

V telesnovzgojnem društvu Partizan (nasledniku telovadnega društva Sokol, ki je bil v Črnomlju ustanovljen leta 1907), v katerem je bilo poleg rokometa organiziranih več dejavnosti, so se srečevali z mnogimi problemi organizacijskega, kadrovskega in finančnega značaja. Izgradnja igrišč in njihovo vzdrževanje, zbiranje sredstev za opremo in stroške potovanj, ter vadba, so več ali manj sloneli na posameznikih, največkrat kar na igralcih samih.

Pred vsako tekmo so igralci in igralke, dokler leta 1961 ni dobilo asfaltne prevleke pripravljali igrišče, ga čistili, začrtavali igralna polja, urejali oblačila in obutev, tudi doma in ob pomoči staršev. Za veliki rokomet so igralci v začetku uporabljali čevlje imenovane "kopačke", ki so jih brezplačno izdelali in popravljali kar v domačem čevljarskem podjetju Planina.

Na fotograiji iz leta 1954 je prva članska ekipa (mali rokomet) v sestavi: Jurij Jaklič, Vlado Čop, Ivo Likavec (tudi trener), Stine Vardjan, Marjan Kolarič (prof.), Darko Štajdohar, Tone Šimec, Andrej Klein in Miro Šujica.

Vir: Bilten 50 let rokometa v Črnomlju.

Vir: Črnomelj fčasih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj